Уроинфекция след престой в клиника е вътреболнична зараза

PRINT
болница

Всяка уроинфекция, възникнала 15 дни след изписване от болница, е вътреболнична инфекция. Същото важи и за инфекция, появила се до 30 дни след оперативна процедура и до 1 г. след поставяне на имплант. Тогава пациентът не бива да ходи при джипито си и да се лекува с антибиотик от аптеката, а в болницата, където е лекуван. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Той обърна внимание, че през 2015 г. е отчетено рязко увеличение на устойчивостта на микроби, причинители на вътре болнични инфекции, към модерни антибиотици. За първи път резистентността към антибиотиците от групата на карбапенемите става проблем и у нас, след като повечето европейски страни алармират за това от 3 г., поясни микробиологът. Тревожните данни са били обсъдени на 14-ия конгрес по клинична микробиология в София тези дни.

Карбапенемите са сравнително нови антибиотици, въведени преди 10-ина години като средство срещу резистентността на микроорганизмите към по-старите антибиотици – основно от групите на цефалоспорините и пеницилините. Преди 5 г. обаче резистентността към тях, докладвана от различни европейски страни, също започва да расте стремително.

В тази ситуация лечението на вътреболничните инфекции се затруднява много силно, тъй като трябва да се търсят малкото алтернативи сред по-старите антибиотици, чиито цени са по-високи, обяснява проф. Кантарджиев. Част от тях са и токсични за бъбреците. Висока остава резистентността към цефалоспорини трета генерация и пеницилини.

За преодоляване на увеличената резистентност трябва да се изработи национална програма и нова стратегия за антибиотично лечение, съветват микробиолозите. На места е нужно и обучение на болничните микробиолози. Не трябва да се допускат никакви компромиси с инструкциите за дезинфекция в болниците. Като цяло антибиотичното лечение трябва да се обърне към по-старите медикаменти, които бяха изключени от масово приложение в последните години и резистентността към тях е спаднала.

При хоспитализиран пациент с тежка инфекция трябва да се спазват строги мерки за ограничаване на разпространението на резистентните щамове бактерии, напомня проф. Кантарджиев. Първото правило е пациентът да бъде изолиран сам в стая. Обслужващите го сестри, санитари, лекари трябва да сменят престилките и ръкавиците си след контакт с него. Кожата на пациента трябва да се дезинфекцира, тъй като причинителят се заселва по нея и след преглед например лекарят може да „изнесе“ инфекцията с ръцете си. Антибиограмата е задължителна.

24 часа

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Уроинфекция след престой в клиника е вътреболнична зараза беше последно модифицирана от: май 26th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *