Стерилитетът при мъжете може да е от разширена вена на тестисите

PRINT

Ако едно семейство не може да има деца, обикновено причината се търси в жената. Причината за безплодието обаче чисто статистически се дължи поравно на двата пола – по 30-40%, разказва д-р Гюванч Канкая от болница „Мемориал“ в Истанбул. В лечебното заведение идват и много семейства от България, за които това е последна надежда да заченат наследник.

Най-често причината при жените е запушване на маточните тръби или проблеми в матката. При мъжете проблемите са в броя на сперматозоидите, в качеството или движението им. В около 15% от случаите на безплодие причините остават загадка, казва д-р Канкая. В болница „Мемориал“ превес имат мъжете – в 60% от случаите те имат проблем с плодовитостта. Това е така, защото лечебното заведение е референтно – тук изпращат по-заплетените случаи. Тук изследват и генетичните основи на даден медицински проблем. Понякога те водят до стерилитет.

Идват и двойки, които нямат проблеми да си родят дете, но имат някаква генетична обремененост. За да избегнем раждането на дете с увреждания, създаваме лабораторно няколко ембриона, изследваме ги и имплантираме на майката този, който е най-здрав, обяснява д-р Канкая. Това се прави например, ако има предразположение към таласемия в семейството.

При мъжкия стерилитет често проблемът не може да се дефинира точно, защото критериите за оценката му са по-малко. Обикновено можем да диагностицираме какви са формата и движенията на сперматозоидите и оттам се правят заключения за проблема. А той пък може да е дошъл след инфекции, приемане на токсични вещества или дори носене на тесни панталони, коментира д-р Канкая. Причината може да е и разширена вена на тестисите. Макар че имаме пациенти, при които варикозният съд е излекуван, но стерилитетът остава, допълва лекарят. Когато технологиите напреднат още и можем да правим по-прецизни изследвания, вероятно ще установим, че генетичните проблеми са повече, обобщава той.

Автор: Диана Атанасова

Истанбул – София

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Стерилитетът при мъжете може да е от разширена вена на тестисите беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *