Спасиха мъж, ходил 20 дни с разкъсан далак

PRINT
хирургия

Цели 20 дни мъж ходи с разкъсан далак, без да подозира. Оцелява благодарение на късмета си и на хирурзите от „Пирогов“, пише в. „Труд“.  71-годишният Илия Г. научава от лекарите, че животът му е висял на косъм. След операцията обаче той се чувства много добре. Вече дори е изписан. Мъжът дошъл в „Пирогов“ преди две седмици. Мъчели го гадене, повръщане и разстройство, но нямал издайнически болки в корема. Няколко дни по-рано катастрофирал с опела си. Удря го друга кола, усетил, че коланът го придърпва рязко. Явно така се е стигнало до травмата на далака. В първите дни обаче не чувствал нищо, пиел само болкоуспокояващи.

„Пациентът бе развил лек анемичен синдром, открихме, че има чревна непроходимост, а чрез ехографията видяхме една безструктурна зона в областта на далака. Т.е. на мястото на слезката не се натъкнахме на очертанията на органа, а на някаква формация. Самият далак пък въобще не се виждаше“, обяснява д-р Кирил Христов . от Втора хирургична клиника на „Пирогов“, извършил спасителната за Илия операция.

За пациента обаче това не е първата сериозна интервенция. В миналото преживял поставяне на протеза при аневризма (патологично разширение) на аортата и два байпаса на сърцето, заради които пък е на антикоагулантно лечение (терапия, намаляваща възможността за съсирване на кръвта и образуване на тромби). Това е доста важно за последвалото развитие на състоянието.
„Първо го поставихме на консервативно лечение и наблюдение. Но се наложи да го изследваме със скенер по спешност, който показа свободно подвижна течност в корема. А при приемането я нямаше. Видяхме и същата по-горе описана кръвна формация в областта на далака“, описа хирургът. Резултатите наложили Илия да бъде опериран веднага. „По време на операцията открихме около 2 литра кръв в корема и един голям коагулум – кръвен съсирек с големината на футболна топка, в който се намираше част от далака. А капсулата му бе обърната и разкъсана“, обяснява д-р Христов.

Хирургът и колегите му са категорични, че именно комбинацията на удара с предразполагащ фактор какъвто е противосъсирващата терапия, е причина далакът да се травмира и накрая да се спука. С подобни случаи (т.нар. двумоментна руптура – разкъсване – на слезката, лекарите от института вече се срещат често.

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Спасиха мъж, ходил 20 дни с разкъсан далак беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *