Спасиха мъж, ходил 20 дни с разкъсан далак

PRINT
хирургия

Цели 20 дни мъж ходи с разкъсан далак, без да подозира. Оцелява благодарение на късмета си и на хирурзите от „Пирогов“, пише в. „Труд“.  71-годишният Илия Г. научава от лекарите, че животът му е висял на косъм. След операцията обаче той се чувства много добре. Вече дори е изписан. Мъжът дошъл в „Пирогов“ преди две седмици. Мъчели го гадене, повръщане и разстройство, но нямал издайнически болки в корема. Няколко дни по-рано катастрофирал с опела си. Удря го друга кола, усетил, че коланът го придърпва рязко. Явно така се е стигнало до травмата на далака. В първите дни обаче не чувствал нищо, пиел само болкоуспокояващи.

„Пациентът бе развил лек анемичен синдром, открихме, че има чревна непроходимост, а чрез ехографията видяхме една безструктурна зона в областта на далака. Т.е. на мястото на слезката не се натъкнахме на очертанията на органа, а на някаква формация. Самият далак пък въобще не се виждаше“, обяснява д-р Кирил Христов . от Втора хирургична клиника на „Пирогов“, извършил спасителната за Илия операция.

За пациента обаче това не е първата сериозна интервенция. В миналото преживял поставяне на протеза при аневризма (патологично разширение) на аортата и два байпаса на сърцето, заради които пък е на антикоагулантно лечение (терапия, намаляваща възможността за съсирване на кръвта и образуване на тромби). Това е доста важно за последвалото развитие на състоянието.
„Първо го поставихме на консервативно лечение и наблюдение. Но се наложи да го изследваме със скенер по спешност, който показа свободно подвижна течност в корема. А при приемането я нямаше. Видяхме и същата по-горе описана кръвна формация в областта на далака“, описа хирургът. Резултатите наложили Илия да бъде опериран веднага. „По време на операцията открихме около 2 литра кръв в корема и един голям коагулум – кръвен съсирек с големината на футболна топка, в който се намираше част от далака. А капсулата му бе обърната и разкъсана“, обяснява д-р Христов.

Хирургът и колегите му са категорични, че именно комбинацията на удара с предразполагащ фактор какъвто е противосъсирващата терапия, е причина далакът да се травмира и накрая да се спука. С подобни случаи (т.нар. двумоментна руптура – разкъсване – на слезката, лекарите от института вече се срещат често.

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Спасиха мъж, ходил 20 дни с разкъсан далак беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *