Сложна операция спаси зрението на мъж с диабетна ретинопатия

PRINT

Сложни очни операции с уникален апарат върнаха зрението на 44-годишен мъж с диабетна ретинопатия и 78-годишна жена. Те бяха извършени в Очната клиника на УМБАЛ „Св. Анна“, от ръководителя на клиниката – доц. д-р Борислав Дъбов. Благодарение на високотехнологична апаратура без аналог в света, сега пациентите ще виждат по-добре.

Предимствoто на тази вид апаратура, e че премахва епиретинални мембрни, много близко до ретината. При 44-годишния мъж доц. Дъбов оперира лявото око, като премахна мембрана, образувала се върху ретината. Заради нея пациентът виждал размазано, трудно можел и да чете. Дясното око на пациента също е оперирано преди време от доц. Дъбов. Aпаратурата с която разполага болницата, позволява премахване на паднали в стъкловидното тяло, ядра на лещи. Такава успешна операция беше направена на 78-годишна жена.

Операцията се нарича безшевна витректомия – при нея се възстановява отлепена ретина, дупка на макулата, кръвоизливи в стъкловидното тяло на окото. Това е микрохирургична техника, безкръвна, без шевове, с минимум травми за пациента. У нас има не повече от 10-ина специалисти, които я владеят, тъй като операцията е изключително сложна и изисква освен модерна апаратура, перфектни хирургични умения.

При витректомията офталмолозите могат да работят през 3 отвора с големина 0,5 мм. Подходящи за този тип лечение са пациенти с отлепване на ретината, с диабетна ретинопатия – усложнение на захарния диабет, и с дупка на макулата – частта от ретината, отговаряща за ясното централно виждане.

За съжаление, тези заболявания у нас стават все повече заради късното посещение при офталмолога или отлагане на лечението. Допреди няколко години такъв тип операции не са били възможни и пациентите са отписвани като „безнадеждни“. Но благодарение на високите технологии в медицината вече има надежда и за най-тежките и трудни диагнози. От миналата седмица на разположение на офталмохирурзите в УМБАЛ „Св. Анна“ е гилотината с пневматично управление Constellation. Апаратът прави микроскопични разрези със скорост 7500 разреза в минута. След това в тях се поставя специален газ, който залепва ретината и връща зрението.

Доц. Борислав Дъбов е автор на единствената по рода си у нас монография „Витреоретинална хирургия“. Под негово ръководство в Очната клиника на УМБАЛ „Св. Анна“ годишно се извършват над 1000 очни операции.

[Общо: 5    Средно: 3.4/5]
Сложна операция спаси зрението на мъж с диабетна ретинопатия беше последно модифицирана от: януари 27th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *