Сезонно афективно разстройство (зимна депресия) – как да го познаем и лекуваме

PRINT
депресия тъжно момиче

Сезонното афективно разстройство (SAD) е вид депресия, свързана с промени в сезоните – то започва и завършва приблизително по едно и също време всяка година. Симптомите започват през есента и продължават през зимните месеци. Сякаш вътрешната енергия намалява и човек се чувства мрачен, без настроение. Тези симптоми често отзвучават през пролетните и летните месеци. По-рядко този вид разстройство причинява депресия през пролетта или началото на лятото, която да преминава през есенните или зимните месеци.

Лечението може да включва светлинна терапия (фототерапия), психотерапия и лекарства. Важно е да се знае, че подобряването е постижимо и затова трябва да обръщаме внимание на симптомите, както и да потърсим навреме лекарска помощ.

Симптоми

Признаците и симптомите на сезонното афективно разстройство могат да включват:

 • Имате чувство за безпомощност, тъга или унилост през по-голямата част от ден и почти всеки ден;
 • Губите интерес към дейности, които някога са ви харесвали;
 • Сякаш нямате никаква енергия и се чувствате мудни;
 • Спите прекалено дълго – над 9 часа;
 • Изпитвате глад за въглехидрати, преяждате и наддавате на тегло;
 • Трудно се концентрирате;
 • Изпитвате чувство за безнадеждност, безполезност или вина;
 • Появяват се автоагресивни и дори самоубийствени мисли. 

Причини и симптоми на депресия

Симптомите, специфични за настъпила през зимата депресия могат да включват:

 • Прекарвате твърде дълго време в сън; 
 • Апетитът се увеличава, особено желанието за храни с високо съдържание на въглехидрати;
 • Качвате килограми;
 • Изпитвате умора или липса на енергия.

Сезонни промени и биполярно разстройство

Хората с биполярно разстройство са изложени на повишен риск от сезонно афективно разстройство. При някои хора с биполярно разстройство маниакалните епизоди могат да възникват в определен сезон. Например пролетта и лятото могат провокират симптоми на мания или по-малко интензивна форма на мания (хипомания), тревожност, възбуда и раздразнителност. През есенните и зимните месеци пък могат да изпаднат в депресия.

При всеки човек може да се случи в някои дни да се чувства зле. Но ако това продължи по-дълго – притеснението, нямате желание за дейности, които обикновено ви харесват, посетете вашия лекар. Особено важно е, ако промяната засяга режима на сън и апетита, ако прибягвате до алкохола за утеха или релаксация, или ви връхлитат безнадеждни мисли. 

Откриха, че има 4 вида депресия

Вътрешният часовник като причина

Няма само една конкретна причина за сезонното афективно разстройство, но са известни нещата, които влияят:

 • Вътрешният биологичен часовник (циркадни ритми): Намаленото ниво на слънчева светлина през есента и зимата се смята за една от възможните причини на сезонното афективно разстройство. Вътрешният часовник на тялото изпитва смущения и това може да провокира депресия.
 • Нива на серотонин. Намаляването на серотонина, който е мозъчен химикал (невротрансмитер) и пряко влияе на настроението, също играе роля. Недостатъчната слънчева светлина може да причини спад в серотонина, а оттам и потиснатост.
 • Нива на мелатонин. Смяната на сезоните може да наруши баланса на мелатонина в тялото. Този хормон играе основна роля за пълноценния сън и настроението.

Шизофрения и биполярно разстройство понякога се преплитат

Жените и младите са по-застрашени

Сезонното афективно разстройство се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. Освен това засяга по-често при по-младите, а не толкова възрастните. Рискът е по-голям, ако са налице един или повече от следните фактори:

 • Наследственост – ако имате кръвни роднини с такъв тип проблеми или друга форма на депресия.
 • Имате тежка депресия или биполярно разстройство. Симптомите на депресия могат да се влошат сезонно, ако вече сте диагностицирани с едно от тези състояния.
 • Живеете в северни райони. Зимната депресия се среща по-често сред хора, които живеят далеч на север или на юг от екватора. Това може да се дължи на намалената слънчева светлина през зимата и по-дългите дни през летните месеци.
 • Ниско ниво на витамин D. Част от витамин D се произвежда в кожата, когато е изложена на слънчева светлина. Витамин D помага за повишаване на активността на серотонина. По-малкото слънчева светлина и липсата на достатъчно витамин D от храни и други източници може да доведе до ниски нива на витамин D в тялото.

Дефицитът на витамин D има симптоми още при събуждане

Как да го различим от обикновена депресия?

Диагнозата понякога е трудна, защото други видове депресия или други психични състояния могат да причинят подобни симптоми. За да се стигне да същината на проблема, обикновено се минава през:

 • Физически преглед – той дава обща представа за състоянието и здравето на човека. В някои случаи депресията може да бъде свързана с основен физически здравословен проблем, например отклонения в работата на щитовидната жлеза или сърцето.
 • Лабораторни тестове. Може да се направят лабораторни изследвания като пълна кръвна картина или хормони, антитела на щитовидната жлеза, за да се види дали проблемът не е свързан с някакво възпаление или заболяване. 
 • Психологическа оценка. При по-сериозна сезонна депресия може да се потърси помощ от специалист – клиничен психолог или психиатър, който ще ви разпита подробно за симптоми, мисли, чувства и модели на поведение. 

Страхова невроза и паник атаки – лекарства и други терапии

Видове лечение на сезонната депресия

Има различни подходи за лечение на сезонно афективно разстройство – светлинна терапия, психотерапия и лекарства. Ако то се съчетава с биполярно разстройство, важно е това да се каже на терапевта, за да се прецени дали е подходящо предписването на светлинна терапия или антидепресант. И двете лечения могат потенциално да предизвикат маниакален епизод.

Светлинна терапия

При светлинната терапия (фототерапия) се използва специално устройство, което дава ярка светлина в първия час след събуждането всеки ден. Светлинната терапия имитира естествената външна светлина и изглежда води до необходимата положителна промяна в мозъчните химикали, свързани с настроението. Това лечение обикновено започва да действа след няколко дни, като основното му предимство е, че няма странични ефекти. Изследванията върху светлинната терапия са малко, но изглежда са ефективни за повечето хора за облекчаване на депресивните симптоми.

Психотерапия

Психотерапията е друга възможност за лечение на сезонното афективно разстройство. Най-популярна е когнитивно-поведенческа терапия. С нейна помощ може да научите:

 • Здравословни начини за справяне със симптомите, особено за преодоляване на нежеланието да се вършат важни дейности във всекидневието;
 • Как да идентифицирате и променяте негативните мисли и поведения, които ви карат да се чувствате по-зле;
 • Как да управлявате стреса;
 • Как да изградите здравословно поведение като например да увеличите физическата активност и да подобрите съня си.

Лечение с медикаменти

При някои хора се налага лечение с антидепресанти, особено ако симптомите са тежки. Препарати с удължено освобождаване на антидепресанта бупропион може да помогне за предотвратяване на депресивни епизоди при хора с анамнеза за сезонно афективно разстройство. Други антидепресанти също влизат в съображение. Възможно е лекарствата да трябва да се вземат всяка година преди симптомите да започнат и/или да се продължи дори след момента, когато те изчезнат.

Важно е да се знае, че може да минат няколко седмици, преди да се усети пълният ефект от антидепресанта. Също така е може да се наложи да се пробват различни лекарства, преди да се намери онова, което работи най-добре за конкретния пациент и има най-малко странични ефекти.

Източник: Майо Клиник

[Общо: 2    Средно: 2.5/5]
Сезонно афективно разстройство (зимна депресия) – как да го познаем и лекуваме беше последно модифицирана от: януари 7th, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *