Сънна апнея или полипи в носа може да са причина за хъркането

PRINT
д-р Иван Йорданов

Хъркането често е симптом на много по-сериозни заболявания като сънна апнея, наличие на полипи в носа, изкривена носна преграда, хипертрофия на сливиците и проблеми в мекото небце и др. Много хора се примиряват с този проблем или не знаят, че причините може да се лекуват. Тогава обаче те може да получат някои усложнения – нарушения на концентрацията и вниманието, сънливост през деня, която повишава риска от пътно-транспортни произшествия. Може да се развие високо кръвно налягане и или заболявания на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система. Това обяснява д-р Иван Йорданов, началник на отделение по УНГ заболявания в УМБАЛ „Софиямед“. Той допълва, че вече разполагат с нова модерна апаратура за комплексна диагностика на хъркането. С нея може да се преглеждат пациенти и в ДКЦ „Софиямед“.

„Причините за поява на хъркане могат да бъдат разнообразни, но само след откриването им може да се назначи адекватно лечение. То започва с щателен разпит за начина на живот на пациента, разговор със свидетели на хъркането-обикновено близките, както и извършването на ендоскопско изследване на горните дихателни пътища по време на предизвикан сън и полисомнография. Полисомнографът мониторира съня минимум за 4 часа. Така отчитаме насищането на кръвта с кислород, пулса, дихателните движения, мозъчната дейност. Целта ни е да изключим централния произход на хъркането, който се причинява при засягане на главния мозък. След комплексна оценка назначаваме индивидуално лечение“, коментира д-р Иван Йорданов, началник на отделение по УНГ заболявания в УМБАЛ „Софиямед“.

Той уточнява, че ролята на пациента е важна в предложения режим на лечение, тъй като при неспазването му резултатите няма да бъдат добри. При децата с уголемени сливици или симптоми на трета сливица, които не боледуват от чести гнойни ангини изследването следва да бъде стандарт при определянето на диагнозата- горно обструктивен синдром, който изисква хирургическо лечение.

Благодарение на новата апаратура в „Софиямед“ ще бъде изграден център за диагностика и комплексно лечение на хъркането с цел ограничаване на социално –значимите усложнения, които може да предизвика заболяването.

[Общо: 5    Средно: 3.2/5]
Сънна апнея или полипи в носа може да са причина за хъркането беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *