С навигация вадят тумор в основата на черепа

PRINT

3-сантиметров тумор под основата на черепа на 35-годишната пациентка бе отстранен при уникална операция в болница „Токуда“, съобщиха оттам. „Новото е, че е използвана компютърна навигация. Апаратът се използва в България в неврохирургията, но за първи път намира приложение в лицево-челюстна операция на тумор“, обясни д-р Радослав Славчев, който направи операцията. До този момент такива операции са правени само в големите центрове в Германия и Франция.

Без помощта на новите технологии такъв тумор не може да се оперира. Проблемът е, че е разположен дълбоко в шията към основата на черепа. Наоколо се намират важни жизнени центрове – нерви, прешлени, големи кръвоносни съдове. Без добра видимост никой хирург не би поел риска. Компютърната навигация осигурява така необходимата ориентация, за да не оперираме на сляпо, допълва д-р Славчев, който е и началник на клиниката по лицево-челюстна хирургия. Изображението се предава на монитор. Навигацията дава възможност на опериращия да позиционира върха на инструментите, с които работи, с точност до милиметър. „Преди това при компютърна томография на пациента се имплантират маркери, а инфрачервени сонди подсказват по време на операцията във всеки един момент къде точно се намираме в дълбочина. Това ни дава сигурност в работата“, пояснява хирургът.

Резултатът от работата е отличен по неговите думи. Жената се чувства добре и се възстановява. Туморът е бил нечувствителен към лъчелечение и друг начин освен хирургично отстраняване на раковото образувание не е имало. Новата технология дава шанс на пациента, защото подобни тумори преди са смятани за нелечими с операция. Хирургичният разрез е нестандартен от лявата външна страна на основата на черепа. Такива тумори са сравнително редки, но все пак се срещат, обобщи д-р Славчев.

Снимка: „Токуда“

[Общо: 0    Средно: 0/5]
С навигация вадят тумор в основата на черепа беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *