Робот майстори нов пикочен мехур

PRINT

Роботичната хирургия се прилага успешно за лечение на урологични проблеми, разказва д-р Тибет Ердогру от болница „Мемориал“ в Истанбул. Най-тежките диагнози са рак на простатата, пикочния мехур и дори на бъбреците. Ползите са особено големи за младите пациенти, които искат да съхранят половите си способности.

С робота „Да Винчи“ д-р Ердогру прави лапароскопични операции през миниатюрни разрези. Обучавал се е в Хайделберг. „Ръцете“ на апарата – миниатюрни наконечници, са гъвкави като човешките китки и дори по-прецизни. Освен това не треперят, когато правят разрез или шият тъкани.

Хирургът има само две ръце, а роботът – повече. Преди били три, а сега са дори четири. Позволява работа от различни удобни ъгли. При роботичната хирургия не се засягат нервите, които отиват към пениса. Оптичната хирургия позволява много прецизно отделяне на пакета нерви от тъканта, която се оперира. С ръце регулирам работата на робота, воден от триизмерно изображение, което той изпраща от мястото на операцията, обяснява д-р Ердогру.

При 95% от пациентите неговите функции са напълно съхранени. Имаме млади пациенти – оперирах например мъж на 37 г. с рак на простатата, който имаше големи очаквания от нас, обяснява д-р Ердогру. Предимствата при бъбречните операции са, че се премахват само туморните клетки. В бъбрека остават повече нефрони, което е от полза за пациента. При друга операция пък успял да измайстори от тънкото черво нов пикочен мехур, след като старият бил изрязан. Сега пациентът ми ходи нормално до тоалетна, хвали се д-р Ердогру.

Роботът „Да Винчи“ не се е променил много технологично през последните години. Има само подобрения по наконечниците, с които хирургът работи. Очаква се през 2015 г. да стане възможно операцията да се извършва само през един малък разрез.

Автор: Диана Атанасова

Истанбул – София

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Робот майстори нов пикочен мехур беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *