Рекламите лъжат, че уголемената простата влошава секса

PRINT
д-р Емил Петков

Рекламите на хранителни добавки оставят погрешно впечатление у хората, че уголемяването на простатата намалява сексуалната активност при мъжа. Няма връзка между двете неща, категоричен е уроголът д-р Емил Петков от болница “Тракия Парк” в Стара Загора. Доброкачествената хиперплазия на простатата засяга голям процент от мъжете, като най-голяма е честотата във възрастовата група 50-70 г.

Основната роля на простатата е да образува спермата. Това се случва, когато в нея се смесват простатния секрет и сперматозоидите, които идват от тестисите, пояснява д-р Петков. Той подчертава, че ерекцията и половата активност нямат никакво отношение към тази жлеза. Не съществува връзка между евентуалното намаляване на половата мощ и наличието на доброкачествена хиперплазия на простатата, казва още веднъж урологът.

Затова при каквито и да е проблеми или притеснения, свързани с простатата, хората не бива да се самолекуват. Първо трябва да се консултират с уролог.

Уголемената простата е състояние, което се появява с напредване на възрастта. Нерядко пациентите имат и други съпътстващи заболявания като хипертония (високо кръвно налягане), атеросклероза (стеснение на основни кръвоносни съдове) или друго съдово заболяване. Именно тези здравословни проблеми са истинската причина за намаляване на сексуалните възможности, а не хиперплазията на простатата.

Ако половият член не може да се изпълни с кръв както трябва, се получава еректилна дисфункция. Има различни причини, които водят до това състояние. При наличието на някакви съдови увреждания като стеснения заради атеросклеротична плака, пропускливостта на кръвоносните съдове в пениса намалява. Така не може да се получи качествена ерекция. Друга възможна причина е емоционалното състояние на пациента.

При депресия, някакъв силен стрес се получават мозъчни импулси, които пречат за отварянето на кръвоносните съдове и притока на кръв към така наречените пещеристи тела на члена.

Тези проблеми не са в резултат на уголемената простата, която след 50-60 годишна възраст се проявява при почти всеки мъж, а е резултат от всички тези заболявания, които изброихме.

Медикаментите за уголемена простата не влияят на сексуалните възможности

Едни от медикаментите, които обичайно се приемат при уголемена простата, са така наречените алфа-блокери. Основния им механизъм на действие е да отпуснат мускулчетата на изхода на пикочния мехур. Когато тези мускулчета се отпуснат, се създават условия спермата да навлезе в пикочния мехур. Това е така наречената ретроградна еякулация, която не се изхвърля навън, а влиза в пикочния мехур и със следващата фикция човек я отделя. Получава се спиране на спермоотделянето. Това е временно явление, само докато се приемат тези медикаменти. Когато те се спрат, нормалното спермоотделяне се възстановява. Но – това не води до затруднена ерекция или до затруднен полов контакт или до намалено желание за полов контакт.

Другата група медикаменти, които се ползват за лечение на простата, това са 5-алфа редуктазните инхибитори, които имат хормонален механизъм на действие. Те намаляват стойностите на тестостерона. При тези лекарства има проучвания, които показват, че особено при по-възрастни мъже е възможна появата на сексуална дисфункция. Но тя отново не е в следствие на уголемената простата, а на медикамента.

При оперативното премахване на доброкачествено уголемената простата напълно се запазва сексуалната функция на мъжа. Когато се прави операция за отстраняване на простатата, тенденцията е да се извършват така наречените нервосъхраняващи операции, при които самата простата се отделя прецизно, без да се засяга съдово-нервния сноп, който има значение за еректилната функция на пениса. Целта на тези операции е именно да се съхрани сексуалната дейност на мъжа. Единственото, което той не може да прави след отстраняването на простата е, че не може да произвежда сперма.

Рак ли е уголемяването на простата

При злокачественото увеличение на простатата (рак на простатата) лекарствата, които се използват, са доста по-драстични като действие. При тях е много по-ясно изразено това намаляване на сексуалната дейност, но то пак е резултат от действието на лекарствата, а не на заболяването. При злокачественото уголемяване на простата обемът на операциите обичайно е доста по-голям, в сравнение с доброкачествените случаи. Въпреки това в повечето случаи сексуалната функция отново може да бъде запазена.

В болница Тракия се извършва щадящо отстраняване на простатната хиперплазия по ендоскопски път. „Прилагаме световния „Златен стандарт“ за тези операции, като използваме биполярен плазмен резектор. Той е изключително щадящ, с минимална кръвозагуба и със сравнително кратка продължителност на интервенцията. Излишната тъкан се отстранява чрез изпаряване с електрическа плазма. Възможно е уголемената простата да се оперира и с различни видове лазери. Предимството при тях е, че операцията протична по-безкръвно, недостатък е, че процедурата продължава значително по-дълго, отколкото с плазмена резекция. В Болница „Тракия“ правя операции с биполярен резектор вече над 9 г., използвайки най-съвременна апаратура с видеосистема с висока резолюция на образа. Операцията продължава около час. Не се налагат кръвопреливания. Следоперативно се носи катетър 24 часа, който се сваля на следващия ден и пациентът се изписва“, пояснява д-р Петков.

При еректилна дисфункция се търси истинската причина

Еректилната дисфукция се определя като феномен, в който участват няколко системи – съдова, ендокринна, мозъка, емоционалната сфера. Всяко едно нарушение, при която и да е от тези сфери, може да доведе до нарушения в сексуалната активност и възможности. При такива нарушения е много важно да се търси причината, която е довела до еректилната дисфункция. Защото тя често е симптом за някакво много по-сериозно заболяване от рода на захарен диабет, атеросклероза, хипертония и други. Препоръчително е пациент с такива проблеми да бъде прегледан от лекари с различни специалности, които да открият истинската причина и да предприемат правилното лечение.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Рекламите лъжат, че уголемената простата влошава секса беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *