Пушенето уврежда първо гласните връзки

PRINT
налепи по гърлото

Обикновено се говори вредата от пушенето за белия дроб. Всъщност вредните вещества в цигарите засягат много по-често и много по-рано гласните връзки. Мнозинството болни от рак на гръкляна са дългогодишни пушачи. В цигарения дим са разпознати различни канцерогенни въглеводороди, катрани, нитрозамини и тежки метали, които са повече от 2000-3000. Цигареният дим заедно с въздуха попада върху гласните гънки, уврежда ги и продължава към разклоненията на бронхите и белодробните алвеоли. Там също причинява увреждане. Връщането му с издишания въздух отново въздейства на гласните струни. Най-често пушенето на цигари се увеличава при запои. Алкохолът като разтварящо вещество спомага за по-сигурното проникване на тютюневите нокси в епителната покривка на гръкляна. Горещината, изгорелите газове и саждите от цигарите и локалните облъчвания на алфа-частици от полоний (радиоактивен елемент) засилват канцерогенните промени.

Много често в началото се получават хронични ларингити, които се проявяват с продължителен дрезгав глас и суха кашлица. Прегледът при тези болни установява възпаление на гласните струни и сега е моментът тези хора да спрат да пушат, ако са пушачи. Много характерен е хроничният полипоиден ларингит, наречен едем на Райнке. Среща се повече при алергични жени, които прекаляват с пушенето и са гласово натоварени в професионален аспект – артисти, телевизионни журналисти и т.н.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Наши онколози: С 40% по-малко болни от рак, ако не пушим 
Как се познава, че имам ларингит? 
Цигареният дим прави бактериите по-неуязвими

Дотук тези възпалителни промени не застрашават директно здравето и живота на заболелите, защото много рядко могат да преминат в рак. Не така стои въпросът с хронични ларингити, при които епителните клетки на повърхността вроговяват. Такъв ларингит се нарича кератоза и въпрос на време е да се изроди в рак. При установяването на такива промени най-добри са хирургично отстраняване на променената лигавица, хистологично изследване и доживотно отказване от пушене.

Накрая стигаме и до рака на ларинкса. Доказана е причинната връзка между тютюневия дим и раковото заболяване. Например при изпушване на 40 цигари дневно рискът от рак на гръкляна се увеличава 30 пъти. В предишните години се срещаше главно при възрастни мъже, но напоследък все по-често заболяват мъже и жени между 30 и 40 години. 

Симптоматиката при туморното заболяване се определя от локализацията на процеса в органа и разпространението му. Ако е на гласните връзки, гласът е дрезгав и има суха кашлица. Ако е извън тях, симптомите са по-дискретни, но по-опасни – чувство за чуждо тяло, болки при преглъщане, промяна в тембъра на гласа. Появи ли се задух, положението е критично. Затова трябва да се знае – дрезгав глас повече от 2-3 седмици е подозрително за рак на гръкляна особено при пушачи. Симптоматиката не търпи обратно развитие, напротив, положението става все по-лошо и изисква намесата на специалист.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ, пред в. „24 часа

[Общо: 21    Средно: 3.6/5]
Пушенето уврежда първо гласните връзки беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *