Причините за парализа на лицевия нерв – фациалис, са различни

PRINT

Парализата на лицев нерв кара хората да мислят веднага за инсулт. Физиономията се изкривява, едната страна сякаш увисва. Причината за неприятния симптом обаче може да е съвсем различна – парализа на нервус фациалис, пише сп. „Шпигел“.

Този нерв излиза от мозъка, слиза по черепа към меката част на ухото, минава през слюнчените жлези и се разпределя във фини разклонения по цялото лице, обяснява д-р Гюнтер Тайсен, невролог и главен лекар в Университетската клиника Хамбург-Епендорф. Лицевият нерв е седмият от 12 мозъчни нерва и отговаря за мимичната мускулатура. Отговорен е също така за вкусовите възприятия в предната част на езика, свързан е със слюнчевите и слъзните жлези. Ако нервът пострада, тези сетива се накърняват.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ново: микроинсулти отключват паркинсон

Стволови клетки от пъпна връв помагат поне при 7 болести

Чертите на лицето издават скрити заболявания

Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

Парезата на лицевия нерв може да е централна, перферна или идиопатична

Централната възниква след някакво увреждане на мозъка, може да е инсулт или травма на слепоочията, тумор или възпаление на сивото вещество, посочва д-р Тайсен. При периферна пареза е засегната само част от нерва. В около две трети от случаите не се открива причина – тогава медиците говорят за идиопатична пареза. Тя идва внезапно и може да сполети всеки човек. Не е чудно, че хората обикновено мислят за инсулт. Често парезата засяга едната страна – почти е невъзможно да правиш мимика с челото или носа, клепачът от засегнатата страна не може да се затвори, а ъгълчето на устата увисва, допълва и д-р Йозеф Хекман от Германското дружество по неврология. Може да се появят смущения във вкуса или свръхчувствителност при шумове. Във всички случаи е добре да се извика бърза помощ.

Първо се проверява за инсулт

Ако тази диагноза отпадне, се търсят други възможни причини. За да се изключат тумори, наранявания или кървене в мозъка, се прави магнитен резонанс или компютърна томография. По правило лекарите проверяват и други мускули и нерви, назначават пълна кръвна картина и търсят проблеми с ухото. В определени случаи е възможно да се изследва ликвор от гръбначния мозък с лумбална пункция. Така може да се открият бактерии, ракови клетки или възпаления. Парализата може да е последица от борелиоза (лаймска болест, пренася се от кърлежи) или инфекция с херпес зостер. Открие ли се такова заболяване, лечението е насочено към него.

Понякога не се открива причина за парализата

Специалистите смятат, че вирусът на херпес зостер, който не е активен в момента, но се намира в организма, може да причини парезата. Вероятната причина е възпаление на част от нерва, което води до лек оток в нервния канал. Нервът е леко подут и това смущава кръвообращението.

Лицевата пареза трябва да се лекува, независимо от причината. Ако клепачът не може да се затвори, окото може да се предпазва от изсъхване с крем декспантенол. Д-р Хекман препоръчва 10 дни да се приемат кортизонови препарати в ниска дозировка. Физиотерапевти могат да направят масаж на лицето. 80% от идиопатичните парези отшумяват в рамките на няколко седмици.

Източник: Spiegel

[Общо: 61    Средно: 3/5]
Причините за парализа на лицевия нерв – фациалис, са различни беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *