При разлика в дължината на краката до 2 см не се налага корекция

PRINT

Повечето от хората имат разлика в дължината на крайниците в рамките до 2 см. Фактически само една четвърт от тях са с еднаква дължина на краката. Разликата в дължините на крайниците се проявява в детството и може да бъде два вида. Анатомичното скъсяване е налице при по-къса кост или кости в резултат на нарушен растеж (поради травма, вродено заболяване или друго придобито заболяване).

При проекционното скъсяване костите, изграждащи крайника, са еднакво дълги, но кракът изглежда по-дълъг (с различна дължина) поради изкривяване в гръбначния стълб (сколиоза), кос таз (изкривяване, наклоняване на таза) или мускулни контрактури. Тези изменения променят позицията на краката и довеждат до разлика във функционалната дължина (изгледа) на долните крайници.

Организмът компенсира разлики в крайниците до 2 см

Малките разлики в дължините на крайниците до 2 см се толерират добре от пациентите и не дават оплаквания. По-големите разлики в дължината на краката водят до куцане, което най-често тревожи пациентите. С времето голямата разлика в дължините на крайниците довежда и до поява на компенсаторни изменения в глезена и ходилото, таза и гръбначния стълб, които подпомагат придвижването. Впоследствие се появяват дегенеративни изменения в ставите на долните крайници, гръбначния стълб, както и болки в гърба.

При проекционното (функционално) скъсяване на крайник лечението цели да се преодолеят причините за появата на дисбаланс и позиционни разлики в дължините на краката. Анатомичното скъсяване на крайниците обикновено не се коригира спонтанно с израстването. По-често разликата в дължините на краката се увеличава с растежа на костно-мускулната система.

При разлика в дължините на краката под 1,5 см обикновено не се налага вземане на специални мерки. В случаите с разлика в дължината на крайниците до 2,5 см се извършва корекция със спомагателни ортезни средства – изравняване на дължината чрез увеличаване на тока на обувката на по-късия крак или поставяне на ортопедични стелки с необходимата дебелина в обувката.

При по-големи разлики от над 2,5-3 см носенето на ортопедични стелки е неудобно и се налага хирургическа корекция на разликата в дължината на крайниците. От изключително значение за успеха на оперативната намеса е правилният избор на момента за извършването на корекцията.

Проф. Пламен Кинов ИСУЛДоц. Пламен Кинов е заместник началник на Клиниката по ортопедия в болница „Царица Йоанна“ – ИСУЛ

Свързани теми: Наднорменото тегло често води до износване на ставите

Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

Кога и защо се налага подмяна на става с изкуствена? Има ли риск?

Скъсано ахилесово сухожилие се зашива с операция

СНИМА: ТК

[Общо: 37    Средно: 2.9/5]
При разлика в дължината на краката до 2 см не се налага корекция беше последно модифицирана от: юли 2nd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *