Плекситът засяга нерви на гръбначния мозък

PRINT
проф. Пламен Кинов

Плекситът е заболяване, което засяга предните клонове на гръбначномозъчните нерви след излизането им от междупрешленните отвори. Увреждат се сплитанията на тези нерви. В медицината те се наричат сплитове или плексуси, а тяхното възпаление – плексит.

Болестният процес може да увреди и мускулите. В зависимост от разположението на засегнатите места се различават шиен, раменен (брахиален) поясен и седалищен (кръстно-поясен) плексит. Най-честите причини за плексит са остеохондрозата (дегенеративно заболяване на прешлените с образуване на костни шипчета), шийната дискова херния, токсично-инфeкциозни моменти (често от вируси), простудните заболявания играят важна роля. В болестната картина най-характерен признак е болката, най-често едностранна.

При брахиалния плексит болката се появява внезапно, локализирана е в областта на шията, плешката, раменната област и се разпространява към предмишницата и пръстите на ръката. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Тя се появява и при натиск в точките около гръбначния стълб.

Важно е да се отличи брахиалният плексит от шийна дискова херния или остеохондроза (остеофити, шипове).

Лечението на брахиалния плексит (раменен сплит) се определя от няколко фактора – вида и тежестта на засягането, степента на увреда, продължителността на оплакванията, проведеното до момента лечение и повлияването от него. Други предразполагащи фактори, евентуално травми, заболявания и предразполагащии условия (например работна среда, професия, физически натоварвания).

В по-леките случаи на неврит на брахиалния плексус се прилагат консервативни методи за лечение – нестероидни и опиоидни обезболяващи. В комбинация с физикално лечение и рехабилитация при голяма част от болните се постига облекчение на оплакванията. Важен елемент от лечението е избягването на провокиращи увредата натоварвания и пози. Дълга работа с наведена глава (на компютър или специфична работна поза – монтьор и др.). Носенето на ортеза (шийна яка) е от голяма полза за избягване на хронично притискане и дразнене на раменния или шиен сплит. Шийната яка облекчава мускулатурата, намалява спазъма и не позволява накланяне в нежелана посока на шията.

Трябва да подчертаем, че първи избор на метод на лечение е физикалната терапия и рехабилитация, включително мануална терапия.

При гръбначномозъчната травма в резултат на механичното въздействие в една или друга степен се увреждат различните елементи на гръбначния стълб, гръбначния мозък и коренчета с появата на тежка неврологична симптоматика. Травмите на гръбначния стълб са сред най-честите причини за инвалидност, особено в млада възраст.

Съвременното хирургично лечение на плексита включва:

  • Декомпресия (освобождаване) на засегнатия нерв. Декомпресията използва компютризирана технология, която позволява на гръбначния стълб да бъде бавно и внимателно разтегнат, като се освобождава напрежението върху компресираните дискове и прешлени. Спиналната декомпресия е едно от най-впечатляващите медицински лечения, разработени през последните години, като показва впечатляващи резултати за дългосрочно облекчаване на болката.
  • Заместване на увредения нерв. Увредената невъзвратимо част от нерва се замества с присадък. Интервенцията е изключително сложна, изисква специализирани умения и се извършва под микроскоп. С помощта й се възстановява функцията на увредения нерв.
  • Транспозиция на нерв. Функцията на засегнатия нерв от плексуса се замества от друг съседен нерв. Хирургът взема по-маловажен нерв, запазва връзката му с гръбначния мозък и го пренася за инервация вместо страдащия нерв от раменния сплит. Нивото на пренасяне може да е близко до гръбначния стълб.
  • Нервите растат бавно, около 2,5 см на месец. По тази причина пълното възстановяване отнема няколко години. Ако се цели бързо възстановяване, преносът е по-близо до мускула.
  • Пренос на мускул. При мускулния трансфер се пренася по-маловажен мускул, който замества увредения и нефункциониращ мускул на рамото или ръката.

Проф. Пламен Кинов, Клиника по ортопедия и травматология, ИСУЛ

[Общо: 12    Средно: 3.3/5]
Плекситът засяга нерви на гръбначния мозък беше последно модифицирана от: ноември 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Плекситът засяга нерви на гръбначния мозък

  1. DoctorsAsk каза:

    Миелит — това е възпаление на гръбначния мозък, симптоми на който достатъчно характерни за всички сериозни възпалителни процеси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *