Правилната рехабилитация след инсулт намалява пораженията

PRINT
Д-р Илияна Матеева Пловдив

Навременната рехабилитация е част от лечението на инсулта. Всяка година у нас над 50 хиляди души получават исхемичен мозъчен инсулт. България е на едно от първите места по смъртност в тази диагноза, засегнати са все повече хора на възраст 20-65 години.

Причините са в ниската здравна култура – изследване на университета в Маастрихт, Холандия постави страната ни на едно от водещите места по този показател, 75% от запитаните не знаят какво е правилно хранене, не са наясно къде да потърсят медицинска помощ. Другите причини са в нелекувана артериална хипертония, диабет, сърдечно-съдови заболявания, наднормено тегло, стрес и не на последно място – прекомерна употреба на алкохол и цигари. Съвременната терапия на този тип инсулти е извършване на тромболиза до четвъртия час от началото на инцидента, което дава възможност за успешно лечение.

Много от засегнатите двигателни способности могат да се възстановят с рехабилитация

След острия период е изключително важно навреме да започне рехабилитацията, казва д-р Илияна Матеева, началник на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Някои от пораженията са непоправими, но за много от смутените функции възстановяването е възможно. Затова при всеки пациент се подхожда строго индивидуално в зависимост от възраст, тежест на инсулта, придружаващи заболявания и други фактори. Изработва се кинезитерапевтична програма. В ранния стадий лечение с положение при леглото на болния, което се прави с цел профилактика на контрактури на мускулите и декубитуси /рани от залежаването/. Упражненията са пасивни за запазване функционалната годност на ставния апарат с цел подобряване на трофиката /храненето на клетките/.

Задължително се изпълняват специални дихателни техники с цел профилактика на пневмонията като усложнение. Тренира се равновесието на болния от седящо и изправено положение. След това се преминава към подобряване на координацията с цел да се усвоят по-сложни двигателни умения и да се обучи пациентът в ходене с помощно средство най-напред, а после и в дейности от ежедневието – тоалет, хранене и други.

Екип от специалисти съставя индивидуална програма

Крайната цел е максималното възстановяване и ресоциализация на болния, от огромно значение е подобряване на психоемоционалния тонус, което е изключително важно за постигане на успех от терапията. В този процес участват различни специалисти – реаниматори, невролози, физиотерапевти, кинезитерапевти, кардиолози. Навременно започнатата рехабилитация предотвратява тежката инвалидизация, а в много случаи дава възможност на човек максимално да се възстанови, да не ползва придружител и дори в някои случаи да работи.

Нашето отделение е оборудвано с висококачествена апаратура на водещи американски и европейски фирми, на разположение на пациентите са лекари физиотерапевти с дългогодишен опит и екип от отлични кинезитерапевти, изтъкна д-р Матеева.

Някои от дейностите се покриват от здравната каса, за други пациентите заплащат сами. Това дава възможност за провеждане на курсове, колкото пъти в годината е необходимо, в зависимост от състоянието на пациента, допълни специалистът.

Рехабилитацията се провежда паралелно с профилактиката на рисковите фактори, причинили инсулта – артериална хипертония, захарен диабет, хиперлипидемия и други заболявания, за която болницата предоставя отлични възможности, посочи тя.

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Правилната рехабилитация след инсулт намалява пораженията беше последно модифицирана от: февруари 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *