Операцията на полипи в носа вече дава по-добри резултати

PRINT
полипи в носа лечение

Носните полипи произхождат най-често от етмоидалните синуси и се спускат в носната кухина. Те запушват носа, затрудняват дишането и при преглед се виждат като гроздовидни образувания. Те не са носни, а носно-синусни полипи.

Етмоидалните синуси са образувани от 10-15 клетки като пчелна пита около орбитите и страничните страни на носа. При алергични пациенти дихателната лигавица се подува, секретира обилно и изпълва кухините на етмоидалните клетки, като дори образува малки кисти. Дотук заболяването е алергична хрема. В носа и синусите се образува бактериален възпалителен процес, оформя се хроничен синузит (етмоитит) и се образуват полипите. С други думи, наличието на алергична хрема и прибавянето на хроничен синузит е механизмът на полипозата. Веднъж образувани, те се спускат в носната кухина и заемат определен обем от нея. Около 25% от болните се усложняват с бронхиална астма.

Лечението е оперативно, болка няма

По време на операцията полипите се отстраняват. Пациентите често питат има ли щадящ метод за операция. Думата „щадящ“ не е най-точната. Операциите при полипоза се усъвършенстваха през последните 20 години по отношение на оперативна техника, инструментариум и анестезия.

Отстраняването на полипите сега става под обща интубационна наркоза. Болки няма, ако това го считаме за „щадящо“. Премахването на полипите от носа обаче не е достатъчно, защото те произхождат от етмоидалните синуси. С други думи, коренчетата им остават. Затова с ендоскопска техника се отварят етмоидалните клетки и се отстранява всякаква полипозна лигавица – било с етмоидални щипци, а може и със специална апаратура, която раздробява и изсмуква полипозната лигавица. Мнозина си представят, че това е лазер, но не е. Нарича се „шейвър“.

Лечението на алергията след махане на полипите е много важно

След това кухината се тампонира, за да не кърви и операцията приключва, но не и лечението. Ако тези пациенти не искат да ги повтори и потрети заболяването, те трябва системно да провеждат противоалергично лечение. Алергията е като диабета и хипертонията – изисква продължителна терапия.

По принцип носната полипоза е двустранна и при мъжете е по-честа – две към едно. Ако се случи възрастен мъж с едностранна полипоза, може да става дума за т.нар. мантелни полипи. В центъра има тумор (рак), а около него полипи. Затова всички новообразувания в носа след отстраняване се пращат за хистологично изследване.

При по-младите се срещат едностранни полипи

В други случаи при по-млади хора, дори в пубертета, се срещат едностранни полипи, които изхождат от максиларния синус на краче, излизат от него и попадат в носоглътката. Дишането се затруднява, а говорът става гъгнив. Такива полипи са масивни, кръгли, големи и изискват оперативно отстраняване, но с друга техника.

Накрая бих обобщил въпроса така: съвременната операция на носните полипи не е по-щадяща, но по-точна и по-резултатна. След нея следва задължително противоалергично лечение в продължителен период.

Проф. Георги ЕдревПроф. Георги Едрев, специалист по УНГ

частен кабинет: София, ул. Зайчар №128 (близо до метростанция Константин Величков)

[Общо: 54    Средно: 2.9/5]
Операцията на полипи в носа вече дава по-добри резултати беше последно модифицирана от: ноември 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *