Бъбреци, сраснали се като подкова, втрещиха лекари в Пловдив

PRINT
Д-р Димитър Матеев, уролог

Аномалия на бъбреците, при която те се срастват в долната си част като подкова, доведе пациент от село Равнината, Рудоземско, при уролозите в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. От 32 г. съм лекар и практикувам като уролог, но за първи път виждам такова нещо, каза д-р Димитър Матеев. Досега той е разделял „сраснаит“ бъбреци на други трима пациенти, но при мъжа проблемът не бил само този. На мястото се образувал и тумор.

Уролозите в „Централ Хоспитал“ веднага планираха и извършиха специална операция, която продължи над два часа. Интервенцията е извършена от екипа на д-р Димитър Матеев. Той раздели подковообразния бъбрек на пациент и тумора с тегло 1,5 кг от лявата страна. Това е изключително рядко съчетание – на бъбречна аномалия, при която двата бъбрека са сраснали в долната си част и образуват „подкова“, и на злокачествен туморен процес, подчерта още веднъж специалистът.

Пациентът се оплакал, че уринира с кръв

Болният е от с. Равнината, Рудоземско потърсил консултация с лекар специалист в Смолян, защото уринира кръв. Там диагностицирали туморна маса отляво и го насочили за операция в Пловдив. Екипът на МБАЛ „Централ Хоспитал“ потвърждава диагнозата и открива аномалията, известна като подковообразен бъбрек.

На следващия ден 75-годишният мъж е опериран. След рискованата интервенция най-напред двата сраснали бъбрека са разделени, след което е премахнат левият заедно със злочественото образувание. Според д-р Матеев, дм операцията е предизвикателство за уролога заради променената анатомия на отделителната система и опасността да не бъде засегнат кръвоносен съд, тъй като в тази част на тялото са най-големите.

Човекът вече е изписан от болницата и се възстановява вкъщи. Водещият уролог увери, че мъжът ще посрещне Нова година без катетър и дренажи.

Д-р Матеев уточни, че подковообразният бъбрек е еднa oт чecтo cpeщaнитe вpoдeни aнoмaлии. Тaзи пaтoлoгия ce cpeщa c чecтoтa 1 към 500, пo-често пpи жeнитe. Caмoтo cъcтoяниe нe пpeдизвиквa никaкви cимптoми, но в пo-гoлямa cтeпeн e пpeдpaзпoлoжeн към тpaвмиpaнe. Toвa нaмaлявa нeгoвaтa фyнкциoнaлнa aктивнocт и ce yвeличaвa pиcкът oт фopмиpaнe нa тyмopи cъc злoкaчecтвeн пpoизxoд.

Диагнозата, както и при 75-годишния пациент, се поставя по повод усложненията, които определят и тактиката на лечението, което в повечето случаи е хирургично. Тези случаи са много редки, доказателство за което е и фактът, че има едва 200 публикации при аналогични онкологични случаи в урологията, посочи лекарят.

Виже още: 8 правила за здрави бъбреци

[Общо: 9    Средно: 3.1/5]
Бъбреци, сраснали се като подкова, втрещиха лекари в Пловдив беше последно модифицирана от: декември 22nd, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *