Обездвижването при фрактура е според вида на счупването

PRINT

Костното срастване е основна цел при лечението на фрактурите. Съвременното разбиране за лечението на счупванията обаче поставя на първо място възстановяването на функцията. Днес костното срастване в съчетание с оптималното възстановяване на функцията и активността на пациента е критерий за добър резултат след лечението.

В този аспект се разглежда и изборът на метод за лечение. Костното срастване зависи от изключително много променливи. По-важните местни фактори са особеностите на фрактурата – къде е, какъв е видът (тежестта) на счупването, какво е качество на костта. От първостепенно значение за костното срастване обаче е стабилността на фрактурата. Чрез обездвижване се осигурява възможност свободното пространство между двата края да бъде примостено от нова кост, наречена калус. За целта е необходимо костните краища да не се местят. При движения новообразуваната костна тъкан се къса и не може да съедини фрагментите.

Ортеза или гипс

В зависимост от вида на счупването стабилизацията може да бъде постигната чрез имобилизация (покой) с шиниране с ортеза или гипсова имобилизация. Често пъти това не е възможно с консервативни методи и се налага оперативно лечение. Чрез външен или поставен в организма метален имплант увредената кост се фиксира в правилна позиция до настъпване на костно срастване, обикновено между три и шест месеца.

Второто важно условие е доброто кръвоснабдяване на костните краища. Запазеното кръвооросяване осигурява подвоз на кислород и хранителни вещества, необходими за зарастване на костта. При нарушаване на единия или и на двата фактора зарастването на фрактурата може да се забави, а в някои случаи може да се стигне и до несрастване, наречено псевдоартроза, или лъжлива става. Оформя се костен дефект с патологични движения и нестабилност, които налагат оперативно лечение.

Забавеното зарастване – заради хормони или болести

Освен локалните фактори неблагоприятно влияние върху биологията на костта и съответно срастването може да имат и някои придружаващи заболявания и състояния. Част от общите фактори, влияещи върху костното срастване, са анемия, недохранване, някои хормонални и вродени заболявания.

Болестите на обмяната на веществата (недоимъкът на белтъчини и минерали) и диетите се отразяват неблагоприятно. Приемът на лекарства, например цитостатици, или лъчелечението също може да доведе до липса или забавено срастване на фрактурата. Познаването на биологията на костта и използването на подходящ метод за имобилизация в зависимост от вида на счупването позволяват постигане на костно срастване.

Доц. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

[Общо: 5    Средно: 3.2/5]
Обездвижването при фрактура е според вида на счупването беше последно модифицирана от: август 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *