Настинка и леки инфекции провокират инсулт при децата!

PRINT
повишаване на имунитета болно дете

Настинка, грип и други инфекции, дори не особено сериозни, може за кратко (в продължение на три дни) да увеличат риска от инсулт при децата, съобщава сайтът Health 24. Разбира се, вероятно има значение и известно генетично предразположение към инсулти.

Истинската причина за рисковата ситуация е инфекцията, която отключва остро възпаление на артериите. Възпалението е защитна реакция на организма в този случай. Инфекцията води до активиране на тромбоцитите, което обаче увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци. Хроничната инфекция или поредица от инфекциозни заболявания обаче не увеличават риска от инсулт.

Проблемът засяга най-остро при деца със сърдечно-съдови заболявания, сърповидно-клетъчна анемия и лупус. Известни са обаче и случаи, когато детето няма установени здравословни проблеми, но след инфекция получава инсулт. Смъртността при този вид мозъчен удар е 5-10%. Причината е, че при децата мозъкът има по-голям обем в сравнение с мозъка на възрастните. При малките „свободното“ място, което може да поеме отока след инсулт, е незначително. Това е причината децата с инсулт да умират от повишеното вътречерепно налягане.

Една трета от тези, които оцеляват след инсулт, в бъдеще ще се изправят пред сериозни усложнения. Тези констатации са представени след анализ на информация от база данни на 2,5 милиона деца. В тази група, приблизително 100 деца претърпели исхемичен инсулт (запушване на кръвоносен съд в мозъка, а притокът на кръв е блокиран).

Състоянието им било сравнено с това на контролна група от 300 деца. Оказало се, че преживелите инсулт деца са посещавали 12 пъти по-често доктора поради лека инфекция в рамките на три дни преди удара. 80% от инфекциите били на горните дихателни пътища. Симптомите на инсулта включвали припадъци, подобни на епилепсия, главоболие, нарушения в говора, слабост в една част на тялото, загуба на зрение или баланс.

Източник: Health 24

[Общо: 9    Средно: 3.3/5]
Настинка и леки инфекции провокират инсулт при децата! беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *