Над 4000 души у нас се разболяват от рак на белия дроб годишно

PRINT
рак на белия дроб

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души в световен мащаб и е водещата причина за смърт от онкологични заболявания. Един от всеки 5 смъртни случая на онкоболни пациенти се дължи на белодробен карцином, което го прави най-смъртоносния вид рак. Всяка година ракът на белия дроб води до повече от 1,6 млн. смъртни случаи – повече от рак на гърдата, на дебелото черво и на простатата взети заедно. Тези основни факти бяха изнесени на пресконференция в Пловдив по повод Световния месец за борба с рака на белия дроб – ноември.

Кои са основните рискови фактори за рака на белия дроб

В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените. През 2016 г. с него са диагностицирани над 4000 българи. Основните рискови фактори за развитие на заболяването са активното или пасивното тютюнопушене, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, лична или фамилна анамнеза от белодробен рак.

Въпреки установената и доказана причинно-следствена връзка между рака на белия дроб и тютюнопушенето, е важно да се отбележи, че белодробният рак се среща и при пациенти непушачи, като се нарежда на 7-мо място сред най-често срещаните ракови заболявания в глобален мащаб. Приблизително 25% от всички случаи на рак на белия дроб по света се откриват при хора, които са били непушачи през целия си живот. Относно диагностицираните с болестта пушачи проучванията показват, че спирането на тютюнопушенето значително подобрява преживяемостта на пациентите.

В България мерките за профилактика са недостатъчни

Един от основните проблеми в България, свързан със заболяването, е недостатъчната профилактика и късното му диагностициране, поради липсата на симптоми и оплаквания в ранните му стадии. В 5% до 15% от случаите заболяването се открива от направени рентгенови снимки на белия дроб по повод на други заболявания. При наличие на симптоми (загуба на тегло, изостряне на хронична кашлица, затруднено дишане, дишане с хрипове, отделяне на кървави храчки, болки в гърба) в преобладаващите случаи заболяването вече е в напреднал стадий.

Над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, като прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%. По-добра преживяемост се регистрира само при пациенти с диагностициран карцином в ранен стадий, което дава възможност за своевременно оперативно и консервативно лечение. Ето защо специалистите препоръчват ранна профилактика и здравословен начин на живот, както и навременно лечение на белодробните инфекции.

Д-р Росица Кръстева – специалист по медицинска онкология и член на Клуб „Млад онколог“, коментира, че за да бъде излекувано едно раково заболяване, е изключително важно то да бъде диагностицирано в начален стадий, а ако е открито в напреднал стадий, то целта е да се удължи животът на пациента. По думите й, непрекъснато се разработват нови терапии за лечение на рака на белия дроб и така онколозите имат нови оръжия, за да се борят с болестта. Д-р Кръстева даде за пример имунотерапията, с която се активират имунните клетки на организма, за да атакуват раковите клетки. Тя отчете преимуществата и на таргетната терапия, която е ефективна при пациенти с поставена диагноза на базата на специфични характеристики на техния тумор.

В терапията се залага на персонализирания подход

„Персонализираният подход в лечението се прилага при пациентите с онкологични заболявания у нас. В България имаме възможност да прилагаме персонализираната медицина и всичко, което е доказано ефективно за лечението на пациентите. Изключително важно е доколко пациентът е запознат със заболяването, дали е наясно със стадия и какви са възможностите заболяването да влезе в контрол. Част от пациентите проявяват съпричастност, те искат да бъдат излекувани и съдействат за това. Друга част от пациентите имат много придружаващи заболявания и въпреки желанието ни ние не можем да бъдем максимални в подхода си. Всеки един пациент с онкологично заболяване в България трябва да знае, че в неговото лечение се прилага персонализиран подход, съобразен с неговото състояние, с неговите заболявания, с неговия стадий на развитие на заболяването“, каза д-р Кръстева.

По думите й повишаването на информираността за заболяването е от решаващо значение. Пациентите трябва да бъдат информирани за програми за отказване от тютюнопушене, клинични проучвания и нови разработки, които дават по-добри перспективи в лечението на рака на белия дроб. Според д-р Кръстева е необходима и по-голяма подкрепа и финансиране от държавните институции, за да могат новите възможности да достигат до българските пациенти, което ще доведе до намаляване на високата смъртност, свързана с рака на белия дроб.

Проф. Кристиян Манеголд – член на Борда на директорите на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и професор в Хайделбергския университет, също обърна внимание на таргетната терапия, която е приложима при част от пациентите с рак на белия дроб. За целта е необходимо да се извършват генетични тестове, които да докажат, че туморът демонстрира фактори, които го правят податлив на лечение. Тези фактори (биомаркери) могат да бъдат открити в кръвта, телесните течности или тъканите и да позволят идентифицирането на специфични подтипове на заболяването. След като генетичният профил на тумора бъде определен, се създава възможност за назначаването на по-ефективно и подходящо за конкретния пациент лечение.

„Таргертната терапия е революция при лечението на всички тумори – не само при рака на белия дроб“, каза проф. Манеголд и добави: „Нашата истинска цел днес е да превърнем едно остро заболяване в хронично, като удължим преживяемостта и подобрим и поддържаме добро качество на живот“.

Д-р Иван Вецев – експерт „Достъп до лечение“ на Национална пациентска организация (НПО), съобщи, че в България Световният месец за борба с рака на белия дроб се отбелязва с информационни събития в София, Варна и Пловдив. Темата за рака на белия дроб ще бъде една от водещите в зимното училище по медицинска онкология на Клуб „Млад онколог“, което се провежда в периода 9-11 ноември в Пловдив.

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Над 4000 души у нас се разболяват от рак на белия дроб годишно беше последно модифицирана от: ноември 10th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *