Лечение на рак на гърдата – много болници оперират без нужна квалификация

PRINT
д-р Красимир Шопов, рак на гърдата

В лечението на рака на гърдата у нас все още има много пропуски – не се изследват необходимите биопсии, пациенти прибързано се пращат на операция, без да се изясни диагнозата и без да има истинско решение от онкологична комисия. Това бяха част от проблемите на системата, назовани от д-р Красимир Шопов, управител на Фондация „Експерти срещу рака“ и специалист по онкопластична и реконструктивна хирургия на гърда в Клиниката по хирургически болести към УМБАЛ „Александровска“.

Пациентите са потърпевши и когато ги оперират хирурзи без достатъчно опит или остават без индивидуален план за провеждане на лечение. Затова той заедно с д-р Вълкан Иванов, специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в John Radcliffе Oxford обявиха на пресконференция, че е необходимо, всички специалисти с опит в лечението на заболяването у нас, независимо в коя болница или град работят, да се обединят и да лекуват пациентите чрез единен протокол.

Изобретение на наш лекар позволява по-точна диагноза при рак на гърдата

Диагностика и лечение на рак на гърдата – всичко на едно място в Breast Unit

Според д-р Шопов в България има необходимост от създаването на т.нар. Breast Units – центрове, в които мултидисциплинарен екип ще работи с всеки пациент, ще се изготвя стратегия за последователността и начина на лечението, както и ще могат да се обучават млади специалисти.  “Breast Unit e мястото, където се диагностицира и лекува рак на гърдата. Тo трябва да предоставя всички необходими услуги – от генетиката и превенцията, през лечението на първичния тумор, до грижите за напреднало заболяване, поддържащи и палиативни грижи и психосоциална подкрепа.

Затова от съществено значение е мултидисциплинарният екип, включващ хирург, рентгенолог, патолог, генетик, медицински онколог, лъчетерапевт, физиотерапевт, психолог и специалист по нуклеарна медицина“, каза той и допълва: „Операцията е част от лечението, което продължава между 8 месеца и 1 година и през цялото време пациентът трябва да е спокоен, че е взел най-правилното решение“.

Рак на гърдата – симптоми, лечение и прогноза

Всички опции за лечение се дискутират предварително

Д-р Вълкан Иванов, специалист по обща и реконструктивна хирургия на гърда в Аджибадем Сити Клиник МЦ Варна сподели опита си след 6-годишен престой във Великобритания и натрупания значителен опит в областта. „Онкопластичната хирургия комбинира отстраняването на млечната жлеза и същевременно запазването на формата и функцията на гърдата. Където не е възможно това, може да се предложи на пациентката моментна реконструкция.

Недопустимо е пациентът да заспи на операционната маса и да не знае дали ще се събуди с гърда или не. Важно е да възстановим доверието между лекар и пациент и всички опции за лечение да се дискутират предварително. Във Великобритания винаги се взема предвид желанието на пациента и ако той не желае да се подложи на дадено лечение, му се предлагат други варианти“, сподели д-р Иванов.

Проф. Цилински от Виена за новите терапии при рака на гърдата

Откриха ми рак на 25 години, никой нищо не ми обясни, направо ме оперираха

Блага Димитрова, пациент, преминала през най-модерното лечение при тази диагноза, включително и двустранна реконструкция на гърда, сподели своята история. „На 25-годишна възраст ми поставиха диагноза „рак на млечната жлеза“. При самопреглед установих, че имам бучка на гърдата и посетих лекар, който категорично заяви, че трябва да направя операция без преди това да ми предложи други изследвания. Потърсих второ мнение и отговорът беше същият, изпратиха ме при трети хирург, който потвърди, но никой не ми обясни през какво ще мина, лутах се между специалистите и клиниките, докато взема най-правилното за мен лечение. Един от проблемите, с който се сблъскат, е че лекарите, които посещавам са разпръснати в различни болници, а това създава доста пречки. В много от случаите лекарите не предразполагат пациентите и това затруднява лечението.“

Как сами да намалим риска от рак на гърдата

За да се приложат и у нас добрите практики от други страни, у нас на 11 май 2022 г. ще се проведе I-ва Национална конференция на хирурзите на гърда. Тогава ще бъде учреден за първи път у нас Национален експертен съвет на хирурзите на гърда, включващ специалисти по обща, пластична и гръдна хирургия и гинеколози от цялата страна.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лечение на рак на гърдата – много болници оперират без нужна квалификация беше последно модифицирана от: май 9th, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *