Кога се прилага ремдесивир?

PRINT
ваксина за коронавирус

Лечението с ремдесивир (Remdesevir) се препоръчва основно при пациенти с COVID-19 в самото начало на заболяването – в първите 5-7 дни от симптомите, когато е налице вирусна репликация. При разпространения сега Делта вариант този период е 3-6 дни. Към момента практиката е това лекарство да се дава само в болнични условия и то когато лечението с други препарати не дава желания ефект. Обикновено това е след 10-15-ия ден на инфекцията. Както става ясно от думите на проф. Червенякова обаче, приложението му тогава е закъсняло.

Една от причините то да не се предписва по-масово в първите дни е високата цена на препарата. Един флакон струва 345 евро без ДДС, а за един пациент са необходими от 5 до 10 флакона.

Редмесивир да се дава на рискови болни още в самото начало

Пациентите обикновено биват хоспитализирани около 7-10 ден от началото на заболяването, когато включването към терапията на противовирусен медикамент, какъвто е ремдесивир, не е оправдано. При немалко от пациентите има и конкретни противопоказания за прилагането на този лекарствен продукт. Това пише проф. Татяна Червенякова, координатор на Експертния съвет по специалност „Инфекциозни болести“, в становище, изпратено до министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Безплатни лекарства за лечение на COVID-19 у дома

Проф. Червенякова отбелязва, че ремдесивир трябва да бъде прилаган в посочения начален период (първите 5-7 дни от симптомите) при лица с диабет, автоимунни, онкологични и придружаващи заболявания, при които пациенти се очаква коронавирусната инфекция да протече по-тежко. За да се променят правилата за предписване на ремдесивир обаче е необходимо здравните власти да актуализират разпоредбите.

Пазят ли ваксините срещу коронавирус и от новия вариант „Делта“?

В становището се посочва още, че е необходимо прецизиране на лечението на пациенти с COVID-19 с ремдесивир, като трябва да се взима предвид времето на прилагането му и рискът от прогресиране на заболяването. При пациенти с тежко протичане на коронавирусната инфекция се развива системен възпалителен процес, който води до полиорганна недостатъчност. За да се предотвратят или смекчат тези хипервъзпалителни процеси, в лечението трябва да бъдат включени кортикостероиди.

Предлагат намаляване на ДДС за лекарства на 5%

Стана ясно също така, че Министерство на здравеопазването предлага намаляване на ставката на ДДС на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в Позитивния лекарствен списък. Това са лекарства за домашно и болнично лечение, заплащани с бюджета на НЗОК или МЗ. Съгласно Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006, се определя, че диференцираната ставка за лекарства не може да бъде по-ниска от 5%.

Намаляването на данъка за лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, ще позволи на НЗОК и МЗ да увеличат значително броя и вида на лекарствата, които се закупуват с публични средства. Така например, ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 милиарда лева, намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще позволи да се платят допълнително лекарства на обща стойност с 300 милиона лева повече. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за лекарства, а се връщат в държавния бюджет под формата на Данък добавенa стойност.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Кога се прилага ремдесивир? беше последно модифицирана от: август 30th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *