Кога се премахва бенка?

PRINT
преглед за меланом

Бенките (на медицински език – невуси) са доброкачествени кожни изменения, които се образуват от съдържащите пигмент клетки на кожата. Наличието на бенки зависи от два основни фактора – наследствено предразположение и продължително излагане на слънце.

Бенките могат да се появят още при раждането, но и по-късно, обикновено във възрастта между 10 и 30  години. Хората с по-светла кожа по правило имат повече бенки. Те могат да бъдат плоски или надигнати в зависимост от това в кой слой са разположени пигментните клетки и колко са на брой. Бенките в повечето случаи са безопасни, но могат да се превърнат в злокачествени тумори, ако си променят цвета, пораснат на големина или започнат да кървят.

Две са основните причини за премахване на невусите

Първата е, когато промените в дадена бенка са съмнителни за злокачествено израждане, и втората – когато бенките са изложени на непрекъснато травмиране (например от презрамката на сутиена или ръбовете на обувките). Разбира се, има и трета причина, но тя не е свързана с опасност от развитие на тумор: това е премахване на бенки по чисто козметични причини, най-вече в областта на лицето.

Спешно е премахването, когато бенките нарастват и променят формата, големината и цвета си. Все пак не бива да се тревожим предварително. Понякога промяната в цвета и големината може да настъпи и под влияние на хормонални фактори: по време на бременност бенките потъмняват, в пубертета може да се увеличат по брой, а във възрастта след 40 г. някои от тях може и да изчезнат.

Когато бенките са разположени на местата на триене на дрехите в кожата на тялото (презрамки, колани, яки), съветваме да се премахнат, защото постоянното триене може да доведе до нежелани и дегенеративни промени. Оперативното отстраняване може да се извърши в планов порядък, по-добре през есенно-зимния сезон.

С оглед на опасността дадена бенка да се превърне в злокачествен тумор е необходимо регулярно бенките да се преглеждат от дерматолог. В някои клиники и кабинети се извършва и специализиран преглед с дерматоскоп.

Риск от развитие на меланом има при хора с много бенки или единични бенки с големи размери и диаметър повече от 10 см. Научните данни сочат, че слънчевите изгаряния, особено в детска възраст, също са много опасни.

Добър метод за самостоятелна оценка и преглед на пигментните изменения по кожата е т.нар. АВСDЕ правило, което всеки може да приложи сам на себе си. Според това правило една бенка е опасна, когато има:

А – асиметрия, В – неравни, разкъсани граници (от английската дума за граница – border), С – промени в цвета или повече от 3 различни цвята (от английската дума за цвят – соlor), и увеличен диаметър, и Е – надигане над кожата (от английски – elevation).

Потърсете дерматолог за съвет, ако:

✓       бенката, която имате от години, изведнъж започне да кърви или стане болезнена при допир

✓       ако сте над 50 годишна възраст и ви се появи нова бенка

✓       ако по тялото си изведнъж забележите бенка с необичайна големина и размери

✓       ако някой от роднините ви е имал меланом.

Ако имате много бенки, трябва да избягвате продължително излагане на слънце, особено през лятото между 11 и 15 часа. Покривайте тялото си с дрехи, носете шапки и очила, използвайте кремове и лосиони с висока степен на фотозащита и ги прилагайте често. Не ходете на солариум.

Европейските правила гласят, че поне веднъж годишно трябва профилактично да се прегледате при дерматолог за своите бенки. Възможност за такъв безплатен преглед дава кампанията „Евромеланома“, която традиционно се провежда през май от Българското дерматологично дружество и под патронажа на Европейската академия по дерматология и венерология.

Доц. Жана Казанджиева, дерматолог, Александровска болница

Click to rate this post!
[Total: 8 Average: 4]
Кога се премахва бенка? беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova
loading...