За камъните в жлъчката има различни причини – ето една, която ще ви изненада!

PRINT
доц. Светослав Тошев

Камъните в жлъчката са често срещан проблем, особено при хората над 40-45 г. Всеки пети има от тях, но невинаги това е съпроводено с някакви симптоми. Има много причини, но една от тях може да ви изненада, казва доц. Светослав Тошев от Втора хирургия към УМБАЛ Александровска.

Самите камъни се образуват в течение на времето от вещества, които се съдържат в жлъчката: жлъчни киселини, жлъчни соли, мастни киселини, мукопротеиди – муцин, посочва той. Появяват се по-бързо, ако в организма има повишени количества холестерол и билирубин. Именно холестеролът е основен градивен елемент при 90-95% от пациентите. По-малка част – 5 до 10% са пигментни, срещат се при хемолитични анемии.

Как възникват камъните в жлъчката

Храненето безспорно влияе в голяма степен за жлъчно-каменната болест (холелитиаза), казва още доц. Тошев. Жените около и след 40 години са най-честите пациенти в кабинета му. Напоследък заболяването се среща по-често и при мъжете. При тях е характерно, че протича тежко и се стига до усложнения.

Разбира се, в основата са генетичните фактори, но не са само те. Рискът от камъни в жлъчката се покачва, ако човек системно се храни с богата на мазнини храна или просто висококалорични продукти. Пациентите със захарен диабет по-често боледуват – при тях триглицеридите са високи, а това е благоприятно за възникване на камъни в жлъчния мехур.

Опасни ли са камъните в жлъчката?

Изненадващо е, че не само мазната и висококалорична храна е виновна. Понякога камъните може да се провокират от строга диета, с която се цели значително отслабване за крато време, казва доц. Тошев. Такива резки промени в храненето водят до повишена секреция на жлъчни киселини,  холестерол от черния дроб и точно така се стига до внезапни кризи! Все пак това е по-вероятно да се случи при хора, които дълго време са били с наднормено тегло.

Хранителни дефицити като недостиг на витамин С, фолиева киселина, калций също създават благоприятна среда за образуване и нарастване на камъните в жлъчката.

Има и хормонални причини за камъните в жлъчката – например, ако са повишени стойностите на женските полови хормони или пък жената е приемала противозачатъчни хапчета.

Профилактика чрез храненето е възможна, ако човек яде балансирано, прясна витаминозна храна и без да прекалява с калориите. Пълнозърнестият хляб например може да намали риска от камъни в жлъчката, пояни доц. Тошев.

Горчив вкус в устата може да е сигнал за проблем с жлъчката

Лечението – с медикаменти или операция?

Има лекарства, които спомагат за разтваряне или разграждане на камъните, казва лекарят. Такива са например урсодезоксихолевата киселина, която е нетоксична, не повишава холестерола и в лечебни дози не води до тежка диария.

„Преди години бе въведена комбинацията от урсодезоксихолева киселина разтваряща камъните, плюс статини. Основната роля на статините е да намали нивото на холестерола, който е основен градивен материал за жлъчните камъни“, обяснява хирургът. За съжаление лечението е продължително, но въпреки това успеваемостта е ниска.

Тъй като „стопяването“ на камъни чрез медикаменти е трудна задача, лапароскопската операция златен стандарт. Тя представлява пълно отстраняване на жлъчния мехур (холецистектомия) по безкръвен начин през наколко минимални разреза на коремната стена. Операцията се препоръчва на пациенти с остра криза, която не може да се овладее по друг начин или ако лекарят прецени според индивидуалното състояние.

Как да се храним при камъни в жлъчката

Кои са първите симптоми на камъните в жлъчката

Повечето пациенти с жлъчнокаменната болест нямат оплаквания и дори не подозират за проблема. Случва се камъните да се открият случайно при рутинен ехографски преглед. В даден момент може да се получи болкова симптоматика – жлъчна колика.

При нея се съобщава за силна болка в горната дясна част на корема с разпространение към гърба и дясното рамо. Често в допълнение пациентите изпитват гадене и повръщат. Това се случва особено често след консумация на мазна и пържена храна.

Тези симптоми, познати като жлъчна колика, обикновено продължават  няколко часа до един ден. По правило отминават от само себе си. При болки над 24 часа е редно да се търси лекарска помощ.

Кога се стига до остро възпаление на жлъчката

Понякога симптомите на жлъчна колика се задълбочават и траят по-дълго. Това може да е знак за възникнало усложнение – остър холецистит. То представява остро възпаление на жлъчния мехур, което крие сериозни рискове от гангрена на стената на мехура,  перфорация и билиарен перитонит. Друго често срещано и тежко протичащо усложнение е билиарният панкреатит, при който се открива още възпаление на задстомашната жлеза (панкреаса).

Хроничният ход на заболяването, би могло да доведе до хронични промени – фиброза и склероза на стената на жлъчния мехур, както и до загуба на функцията му. Това състояние е известно като хроничен холецистит.  Хроничният холецистит е един от факторите, които благоприятстват рака на жлъчния мехур.

Спешна операция при камъни в жлъчката се прави, ако се е получило усложнение:

  • остър холецистит,
  • билиарен панкреатит,
  • други усложнения на холелитиазата, като хидропс, емпием;
  • билиарен перитонит.

Ако става дума за безсимптомна калкулоза на мехура, все пак е препоръчително да се направи операция – холецистектомия, само че планирана, не по спешност. В допълнение – стиктно проследяване на размерите на камъните и състоянието на мехура.

Причините за панкреатит – алкохол и камъни в жлъчката

Няма причини пациентите да отлагат операцията поради страх. Лапароскопската холецистектомия отдавна е златен стандарт, посочва доц. Тошев. При нея операцията се извършва през един, три или четири малки разреза на коремната стена, които са с минимални размери от 0,5-1 см. Предимствата на миниинвазивните техники са много и са се доказали във времето. Времетраенето на опертивната интервенция е сведено до минимум, рискът от инфектиране на раните е значително по малък, болката в следоперативния период също е слабо изразена, а най важното за пациентите е бързото възстановяване и работоспособност. Минимален  е и рискът от развитие на следоперативна херния в сравнение с отворената техника за холецистектомия.

В следоперативния период при лапароскопска холецистектомия рядко има някакви по-сериозни оплаквания. Повечето пациенти се изписват още на следващия ден с необходимите медикаменти и указания за хранителен режим. За повечето пациенти, които преди операцията са имали кризи, периодът след това носи голямо облекчение. Около месец след операцията те спират диетичния режим и се чувстват много по-комфортно в сравнение с преди.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 1/5]
За камъните в жлъчката има различни причини – ето една, която ще ви изненада! беше последно модифицирана от: юни 17th, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *