Какво помага при киселини

PRINT
киселини парене болки в стомаха

Повтарящите се киселини се наричат в медицината гастроезофагиална рефлуксна болест или ГЕРБ. Характерното е, че съдържанието на стомаха се връща към хранопровода – получава се рефлукс. Тази неестествена смяна на посоката на движение на храната води до усещането за киселини, а често и до болка в епигастриума.

Когато това се повтаря често, води до трайни увреждания на „връзката“ между устата и стомаха. Ако симптомите на рефлукс се появят по-често от два пъти седмично в продължение на повече от 3 седмици, заболяването се смята за хронично.

Гастроезофагеална рефлуксна болест засяга около 20% от населението. Оплакванията варират от парене в гърдите до чувство за заседнала в гърлото хапка. Но може да се появи по-често хълцане, оригване, хрипове или необяснима кашлица, гърлобол, дрезгав глас. Често тези оплаквания се влошават при лягане непосредствено след хранене и през нощта. Като временна мярка може да се търси облекчение чрез повдигане на главата на висока възглавница или избягване на храна преди лягане. Ако проблемите не отшумяват, е задължително да се отиде на лекар.

Когато човек яде, нормално храната преминава през хранопровода към стомаха. Пръстен от мускулна тъкан, наречен долен езофагеален сфинктер, пропуска еднопосочно храната и спира връщането й към хранопровода. Когато сфинктерът не се затваря правилно, съдържанието на стомаха може да се окаже обратно в хранопровода.

„Имам киселини“ звучи безобидно, но ГЕРБ може да доведе до сериозни здравословни проблеми като например хранопровод на Барет. При него нормалната лигавица се заменя с друг вид тъкан и има висок риск от рак в тази област. Затова е важно ГЕРБ да се лекува още при началните симптоми.

Според нова научна статия данните от отделни изследвания очертават връзка между рефлуксната болест и диетата. Макар че са нужни още изследвания, може да се препоръча ограничаване на определени храни, за които има данни, че при някои пациенти влошат симптомите. Ето ги, подредени в няколко групи:

– Меса с високо съдържание на холестерол и мастни киселини.

–  Мазните и храните с високо съдържание на мазнини, които могат да улеснят отпускането на сфинктера в стомаха.

–  Сол в големи количества.

–  Богати на калций храни като мляко – особено за деца, които се оплакват от киселини; месо и сирене – най-вероятно защото всички те са също така с високо съдържание на наситени мазнини.

Други храни, които лекари може да препоръчат на хората с ГЕРБ да избягват, са:

–          Шоколад

–          Мента

–          Газирани напитки

–          Портокалов сок

–          Кафе

–          Доматен сос.

[Общо: 28    Средно: 2.6/5]
Какво помага при киселини беше последно модифицирана от: август 7th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *