Изпотяване и раздразнителност – първи симптоми на рахит

PRINT
дете момиче

Рахитът е заболяване, свързано с обмяната на веществата. При децата се среща навсякъде по света, но по-често в зоните и страните с по-малко слънцегреене. Причината е, че витамин D естествено се образува в кожата под въздействие на слънчевите лъчи. При липсата на витамин D калцият не се усвоява в червата, а освен това дори може да започне извличането му от костите. Вследствие на този недоимък в костите не се отлага калций и те стават меки и пластични.

Рахитът е изключително детско заболяване. Предразполагащи фактори са трудни социални условия, липса на излагане на слънце, както и някои заболявания. Болести на майката по време на бременността също могат да допринесат за рахит при детето. Признаците на рахита са неспецифични. Използват се и лабораторни изследвания, за да бъде доказан. Практически той не се среща при деца, които се кърмят.

Може да се деформира дори черепът на детето

В началното развитие на рахит се наблюдава повишено изпотяване и раздразнителност от шум или светлина. В по-напреднали стадии на болестта се появяват типичните деформации, характерни за заболяването. Те са изкривяване на краката навътре (X) или навън (О) в коленете; свиване навътре на гърдите; приплесване на тила, късна поява и забавено развитие на зъбите. Типични са деформациите на черепа на детето, които включват характерно изпъкване на горните му ръбове, окосмяване на челото и голямата и късно затваряща се фонтанела (мека горна част на темето). Характерни са също така и промените във вътрешни органи, анемия, честите кръвотечения.

Описаните изменения в по-голямата си част са нехарактерни. При съмнения за рахит трябва непременно да се извърши консултация със специалист, да се направят допълнителни изследвания и при по-ставяне на точна диагноза да се започне своевременно и правилно лечение.

Проф. Пламен КиновПроф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

[Общо: 6    Средно: 2.7/5]
Изпотяване и раздразнителност – първи симптоми на рахит беше последно модифицирана от: май 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *