Износване на прешлените често водят до спинална стеноза

PRINT

Стенозата представлява стеснение на гръбначномозъчния канал в някой от диаметрите му (спинална стеноза) или на интербертебралните отвори (фораминална стеноза). Интербертебралните отвори са малки каналчета, през които излизат нервните коренчета, отделящи се от гръбначния мозък. Ако стеснението е значително, може да се притиснат нервните коренчета и това да причини болезнени симптоми. Тя често е последица от друго заболяване на гръбначния стълб.

Около 75% от случаите на спинална стеноза възникват в областта на кръста. В повечето от тях стеснението води до компресия на нервните коренчета, което причинява болка в областта на кръста и/или долния крайник. Причините за стенозата могат да се крият както в изменения в дисковете, така и в самите прешленни тела. Нерядко тя е предизвикана и от „приплъзване“ на един спрямо друг съседни прешлени (т.нар. спондилолистеза).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дисковата херния може да предизвика пареза на крайник
Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза
9 лесни теста, за да проверим здравето у дома
Инжекция при болки в кръста спасява от операция

Стенозата може да причини болка в дадена област. Тя може да засегне функцията на нервите, които контролират определени мускулни групи или получават информация за сетивността. Нейните симптоми са:
Чести падания, непохватност, болка и трудности при ходене, изтръпване, гъделичкане, топли вълни по краката, намалена чувствителност.

При голяма част от случаите оплакванията намаляват в определено положение или наклон на тялото. Типично при лумбалната стеноза е появата на болка в долните крайници при ходене и намаляването й при почивка. Когато болният застане прав с извит назад гръб, също може да се провокират тези симптоми. В повечето случаи симптомите се влошават с течение на времето. При напредване на заболяването се появява слабост в крайниците и загуба на чувствителност. Може да се стигне до смущение на уринирането, дефекацията и половите функции (синдром на кауда еквина).

Диагностицирането на заболяването е трудна задача, защото симптомите се срещат и при други състояния. С най-висока диагностична стойност от образните изследвания е ядрено-магнитният резонанс. Компютърната томография също е част от набора на изследвания, които могат да бъдат проведени. Друг често прилаган метод е миелограма, която представлява рентгенография след инжектиране на контрастно вещество в гръбначномозъчния канал.

Най-честата причина за стенозата са дегенеративно-дистрофичните изменения на прешлените. Те се срещат нормално при възрастни хора. При спондилоартрозата например намалява хрущялната тъкан, която покрива костите в областта на прешленните ставички. Това предизвиква дразнене на костта и образуване на остеофити (костни шипове). Освен това може да се наблюдава и намаляване на височината на междупрешленните (интервергебралните) дискове, което от своя страна води до хипертрофия на връзките и особено на жълтия лигамент. Всеки един от тези процеси води до стесняване на пространството, в което са разположени нервните коренчета и до тяхното притискане.

Други причини за лумбална стеноза могат да бъдат: дискова херния, тумори, инфекции, различни метаболитни костни заболявания като болестта на Пейджет и др. Облекчаване на симптомите на спиналната стеноза може да се постигне чрез промяна в позата: хората със спинална стеноза често усещат облекчение на болката след навеждане напред при ходене. В легнало положение със сгънати колена към гръдния кош също премахва част от дискомфорта. Тези пози увеличават пространството на гръбначномозъчните нерви и облекчават симптомите на спинална стеноза.

В някои случаи притискането на нервите се причинява от възпалителен оток. Тогава нестероидните противовъзпалителни лекарства помагат за облекчаване на симптомите. Почивката и последващо постепенно увеличаване на натоварването са добре дошли при хора със спинална стеноза. физическата дейност с нисък и умерен интензитет (аеробна дейност) по-често са препоръчителни. Ако другите методи на лечение не водят до подобрение, хирургическата намеса, може да остане единствената алтернатива за отстраняване на притискането на засегнатите нерви.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 23    Средно: 3/5]
Износване на прешлените често водят до спинална стеноза беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *