Ендоскопска операция спасява живота на пациент с хроничен панкреатит

PRINT

Животоспасяваща процедура – единствен шанс за 39-годишен мъж бе извършена от гастроентеролози-ендоскописти в болница Токуда. Интервенцията избави пациента от нетърпими болки и му спести голяма оперативна намеса, която поради усложненията е с ниско ниво на преживяемост.

Пациентът е с диагностициран хроничен панкреатит и постъпва по спешност в много тежко състояние със силно подут корем с болки, отоци по крайниците и спряло уриниране от 2 дни. Направените му спешни образни изследвания установяват псевдокиста на задстомашната жлеза, запушен панкреасен канал и голямо количество течност в коремната кухина, установена след пункция.

Ендоскопският екип в Гастроентерологията на Токуда, начело с д-р Петко Карагьозов извършват спешна ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ЕРХПГ). Процедурата представлява дигностично оглеждане на панкреасните и жлъчни пътища през естествен отвор в тялото – устата и хранопровода. В рамките на същата процедура при нужда се извършват интервенции като отстраняване на камъни, разширяване и протезиране на жлъчните и панкреасни пътища.

Кистата при пациента е разкъсана и оттам се излива течност в коремната кухина. Това е т.нар. панкреатогенен асцит – опасно усложнение на хроничния панкреатит. „Разширихме запушения панкреасен канал и поставихме стент, което позволи да овладеем тежките последици от изливането на течност в коремната кухина. Предвид състоянието на пациента и очакваната полиорганна недостатъчност, ендоскопските интервенции се оказаха решаващи за лечението му“, каза д-р Петко Карагьозов, главен ендоскопски специалист в отделението по гастроентерология на Токуда.

Пациентът се възстановява изключително бързо и е изписан със значително подобрение само два дни след процедурата. Хроничният панкреатит е възпаление на задстомашната жлеза, което се среща все по-често при хора в активна възраст, включително в България, и най-често се свързва с прекалената консумация на алкохол. Заболяването може да доведе до усложнения като запушване на жлъчните пътища, стеснение на дванадесетопръстника, псевдокисти с панкреатогенен асцит или плеврит, съдови усложнения, карцином на панкреаса. При липса на адекватно лечение болестта води до спиране функциите на панкреаса.

Отделението по гастроентерология на Токуда Болница едно от малкото в страната, където се извършват рутинно модерни ендоскопски процедури при усложнения на хроничен панкреатит и други нарушения на жлъчната и панкреасна система. Процедурите овладяват спешни и остри състояния, спестяват оперативни намеси, а понякога, както в този случай, са единствена възможност за пациента.

[Общо: 7    Средно: 2.9/5]
Ендоскопска операция спасява живота на пациент с хроничен панкреатит беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *