Добавки в хляб и колбаси може да отключат улцерозен колит или болест на Крон

PRINT
болка в корема

Системната консумация на пухкави и кремообразни готови храни могат да отключат болест на Крон или улцерозен колит при хора, които са предразположени, става ясно от думите на проф. Пламен Пенчев, началник на отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и администратор на постоянната работна група за регистрация на ВЧЗ. Има определени гени, които увеличават риска, но само те не са достатъчни. Влияят и външни фактори – например изобилието от емулгатори, ароматизатори и оцветители в хляб, колбаси, сосове, сладоледи и много готови и полуготови храни. Дори вещества, които се слагат в пастата за зъби, може да повлияят, изтъква специалистът.

Емулгаторите в храните – виновни за болести на червата?

Случаите на двете най-често срещани възпалителни чревни заболявания се увеличават непрекъснато. Дължи се на факта, че начинът ни на живот все повече се доближава до западния модел. В сложния модел за възникване на болестта на Крон и улцерозния колит се намесват гени, начин на живот, стрес, хранителни навици. В храните се съдържат все повече Е-та (това са добавки, които придават на продуктите по-атрактивен вид или служат за консервиране). „Има данни, че емулгаторите в храните, оцветители, овкусители,  та дори  и пастите за зъби, могат да предизвикат  или отключат възпаление, каквото се наблюдава при болестта на Крон. Има, разбира се, и генетични фактори, но за да се отключат те, трябва да са налице някои външни фактори“, посочва гастроентерологът.

Улцерозен колит – симптоми, диагноза и лечение

Друг фактор за повишението на  известните случаи според него е, че се е подобрила значително диагностиката. Днес Клиниката по гастроентерология, в която работи, разполага с всички методи за диагностика, които се използват по света: неинвазиви методи – фекален калпротектин, компютъра ентерография, магнитно-резонансна графия; инвазивни ендоскопски – горна и долна гастроинтестинална едноскопия с оцветителни и увеличителни възможности;. Капсулна ендоскопия, спирална моторна ендоскопия, която е най-съвременният метод в световен мащаб, ендоскопска ретроградна холангио- панкреатикография.

Болестта на Крон и Улцерозният колит са имуномедиирани заболявания

Засягат основно млади, активни хора между 15 и 35 години. Нелечими са, но има голямо значение ранната диагноза и редовното проследяване на болестта. Без това могат да настъпят сериозни усложнения, които са инвалидизиращи и дори животозастрашаващи в някои случаи. Поставянето на диагнозата е трудно – изисква се посещение в специализиран център.

„В момента действаме реактивно, а не проактивно, каквато е световната тенденция. Ако имаме национален регистър ще знаем при коя група има най-голям риск болестта да протича затегнато и да предотвратим това със съответното съвременно лечение. Ще можем да си планираме ресурсите“, коментира проф. Пенчев, който е член на Европейската Крон и Колит Организация и секретар на БЛАВЧЗ. Именно ресурсите са един от големите проблеми при тези болести. Тъй като терапията е скъпа и се изписва със специални протоколи, отпускането й отнема средно 2 месеца.

Болка около пъпа издава улцерозния колит

Бюрократични спънки пред отпускането на лекарства

„Това е време, употребено не за лечението на пациента, а за преодоляване на различни бюрократични пречки. Ако пациентът не е тежък, това забавяне не е фатално, но „СИСТЕМАТА“ засега не различава много тежки от по-малко тежки пациенти – процедурата е една и съща. И тогава започваме да се молим къде ли не, за да осигурим лекарство докато се придвижат документите“, разказва известният гастроентеролог. Той обяснява, че положението е станало особено тежко покрай пандемията, която до скоро държеше пациентите вкъщи.

Дава пример с жена, която се налага за втори път да спасяват: „Дамата беше в пълна ремисия преди пандемията. При първия пристъп прекара три месеца в клиниката, за да успеем да спасим живота й и червото й от резекция. Сега отново идва с толкова тежък тласък, колкото беше преди 3 години. И започваме да се борим отначало…“

Според Европейски и световни епидемиологични данни между 12 и 20 000 би трябвало да е броят на засегнатите от болест на Крон и Улцерозен колит у нас, но много малка част от тях се лекуват. Точният брой на засегнатите е неизвестен, тъй като  България, е от малкото страни в Европейския съюз, все още без работещ регистър на двете заболявания. Това отчитат специалистите в навечерието на Световния ден на ВЧЗ, който отбелязваме на 19 май.

Диагностика и хранене при улцерозен колит

Създаването на регистър с болни е важно за проследяването им

През 2019 г. година, по инициатива на Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и Българската Лекарска Организация за Възпалителни Заболявания на Червата (БЛАВЗЧ) се регистрира първия Център и постоянно действаща работна група за регистрация на пациенти с ВЧЗ в рамките на Единен Европейски Регистър към Европейската Крон и Колит Организация. Идеята е изоставането в тази област да бъде преодоляно, като работната група регистрирайки пациентите в готовата платформа на Европейския регистър, може да използва същата платформа и да обособи Национален регистър.

Три години по-късно обаче има регистрирани само три центъра в тази работна група и са въведени само около 300 пациенти, повечето от които  лекуващи се в ИСУЛ, въпреки че у нас има поне още 8 големи центъра в които тези болни се лекуват. „Това ни пречи да установим точно броя на заболелите,  да проследим диагностичния процес и тяхното лечение, да анализираме кои са най-засегнатите групи и съответно да им обърнем внимание“, обяснява проф. Пламен Пенчев, началник на отделение в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и администратор на постоянната работна група за регистрация на ВЧЗ. Той дава за пример Словения – страна с три пъти по-малко население от България, която вече има в регистъра си над 2000 човека и то по време на пандемията от COVID 19. Дори Гърция, която беше след нас в началото, сега е  доста пред нашата страна.

Източник: ИСУЛ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Добавки в хляб и колбаси може да отключат улцерозен колит или болест на Крон беше последно модифицирана от: май 17th, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *