Денга и нилска треска – как да се пазим от заразяване

PRINT
комар денга зика нилска треска

Само преди дни бе доказан първият случай на треската денга у нас. Става дума за мъж от Индия, конто е заразен извън България, но е потърсил медицинска помощ у нас и е бил приет в Инфекциозна болница. Генетичният материал на вируса е доказан по метода верижно-полимеразна реакция в реално време (real time PCR), обяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и национален консултант по заразни и паразитни болести. Анализът показа, че в конкретния случай няма риск от разпространяване на заболяването на българска територия, тъй като болният е престоял у нас за кратко и е напуснал страната, обяснява проф. Кантарджиев. Тъй като много българи пътуват в чужбина и то до екзотични дестинации, добре е да знаят как да се пазят.

Как се предава заразата?

Денга се предава чрез два вида заразени комари. Единият е тигровият комар, който е открит и у нас по поречията на Дунав, Струма, Места, Марица. Те трябва да смучат кръв от болен, за да се заразят с вируса и да го предават. Условието е температурата да е над 22 градуса, тъй като на 16 градуса например вирусът спира да се размножава. Тези условия до момента не са изпълнени и заболяването няма местно предаване.

настинка как се лекуваИнкубационният период на инфекцията е между 7 и 14 дни от ухапването. Симптомите са:

  • висока температура – около и над 40 градуса,
  • силни болки в мускулите и костите,
  • главоболие,
  • гадене,
  • повръщане,
  • морави петна по кожата, подобни на синини от ударено
  • характерно е силното обезводняване.

Хеморагичният синдром при тази инфекция се среща по-рядко, а смъртността е около 1%. Денга инфекцията може да се развие и в шоков синдром, при който се стига до безсъзнание и водещ симптом са кръвоизливите. В общия случай се боледува по 2-3 месеца, специфично лечение няма, обяснява проф. Кантарджиев. В напреднал етап на разработка е ваксина срещу денга треска, която обаче тепърва ще се доказва и внедрява.

Денга е все по-масова инфекция, предавана от комари, в световен план – заболяват по 390 мли. души годншно по данни на СЗО. Тя има типично разпространение в тропическите райони – сравнимо с разпространението на малария.

Десетки притеснени българи се изследват за зика у нас

Друга вирусна инфекция, предавана от комари, е зика. Тя може да се превърне в глобална заплаха, тъй като причинява мозъчни малформации у плода при бременни, които се заразяват, предупредиха световни експерти. Районите на разпространение се разширяват. До момента у нас няма доказан случай на зика, но изследваме десетки притеснени българи, които са пътували в засегнати райони и след пристигането си са имали здравословни неразположения, обяснява проф. Кантарджиев. Особеното при тези инфекции е, че техните вируси може да се докажат само при проявени клинични симптоми. Ако човек е заразен, но болестта не се изявява, диагностиката е невъзможна.

Нилската треска е доказана вече в няколко случая

проф. Тодор КантарджиевМного по-голям риск за България е Западнонилската треска, тъй като може да се предава от най-често срещаните комари в нашата страна, обяснява проф. Кантарджиев (на снимката). У нас са доказани няколко случая на нилска треска, като последният е от края на септември. Става дума за нилска треска с неврологичен синдром, уточняват от НЦЗПБ. Доказано е разпространението на вируса на територията на България.

В масовия случай клиничното протичане на заболяването е леко и среднотежко – с висока температура, отпадналост, болки в мускулите и главоболие. В по-тежки случаи се стига до засягане на централната нервна система и се развива енцефалит. Ограничената бройка заболели от нилска треска е в резултат на мерките, предприети от Министерството на земеделието и горите в Министерството на здравеопазването за обработка на площите срещу комари, смятат експерти.

Пикът на ухапванията от комари за тази година е отминал, но през есента те навлизат в помещенията, където е по-топло, и предпазните мерки трябва да продължат, добавя проф. Кантарджиев. Защитата от комари е чрез замрежване на прозорците, употреба на репеленти и препарати, излъчващи отблъскващи вещества в затворените помещения.

Ако не се мисли насочено за вирусните инфекция, предавани от комари, заболяванията лесно може да се сбъркат с грип и всякакви сезонни вирусни инфекции, предупреждават експертите. Изследванията се правят единствено в Националната референтна лаборатория по векторно предавани инфекции към НЦЗПБ. Лабораторният резултат потвърждава или отхвърля диагнозата.

Източник: 24 часа

[Общо: 5    Средно: 4.6/5]
Денга и нилска треска – как да се пазим от заразяване беше последно модифицирана от: август 12th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *