Д-р Даскалов: Ето как коронавирусът уврежда очите!

PRINT
д-р Веселин Даскалов

Съдовите заболявания на ретината като късен пост ковид синдром стават все по-чести, казва д-р Веселин Даскалов, един от най-търсените български офталмолози (на снимката). Оплаквания, свързани с очите, понякога се проявяват в дните след самото заболяване, но при други се усещат месеци по-късно.

„Имал съм вече няколко такива случаи на пациенти с тромбози. След снемане на анамнезата се оказва, че са преболедували коронавируса преди един, два или дори 6 месеца“, обяснява д-р Даскалов, който е и управител на Специализираната очна болница „Пентаграм“.

Три са основните сериозни усложнения, които се срещат в практиката. При първото става дума за тромбоза на централната вена на ретината, която е следствие на микроемболизация, засилване на тромботичните процеси в малките кръвоносни съдове или увреждана на съдовата стена на капилярите, причинени от вируса SARS –CoV-2. Всичко това довежда до запушване на централната вена на ретината или неин клон, което клинично се изявявя с влошаване или дори загуба на зрението.

Отлепване на ретината – симптоми и лечение

Второто неприятно усложнение е инфаркт на зрителния нерв. При него се запушват малките кръвоносни съдове около изхода на зрителния нерв, което причинява исхемична оптикопатия (инфаркт на зрителния нерв) – частичен или пълен, и на практика може да стане причина за частична или практическа  слепота.

„Очната емболия – запушване на централната артерия на ретината, пък е остро драматично състояние, при което човек изведнъж усеща, че пред очите му се спуска тъмна пелена“, разказва офталмологът. Пациентите отначало мислят, че са колабирали. След 10 минути обаче установяват, че не са колабирали, а просто не виждат.

Как да се пазим от заразяване с коронавирус през очите?

Най-честата причина за очната емболия са ритъмните нарушения на сърцето в следствие на коронавируса, а също и засилването на тромботичните процеси (увеличаване адхезията на тромбоцитите, или увреждането на съдовата стена). Тези микроемболии, запушвайки централната артерия на ретината, предизвикват инфаркт и съответно хипоксия на ретината. „Състоянието е изключително спешно и  ако до 6-ия час не успеем да отпушим засегнатия кръвоносен съд, зрението се губи“, предупреждава д-р Даскалов.

Катаракта (перде на окото) – най-важните въпроси за операцията и лечението

Лекарите в Обединеното кралство, където Омикрон първо се разпространи масово, алармират, че при тази разновидност проблемите с очите могат да бъдат не само постковид синдром, но и предиктор, че човек е носител на заразата. В 11% от случаите, зачервяване на окото или развитие на конюнктивит е първият симптом, далеч преди човек да вдигне температура или да получи треска. Особено при млади, ваксинирани хора, това може да остане и единственият симптом, че са носители на вируса.

„Този факт може да помогне за ограничаване на заразата. Ако в сегашната обстановка някой около вас е със зачервено око, дори и нищо друго да му няма, имайте едно наум“, предупреждава д-р Веселин Даскалов. И припомня, че още от началото на пандемията лекарите са с особено внимание върху връзката между коронавируса и очите. Един от първите специалисти, които се опитаха да предупредят света за COVID-19, беше китайският офталмолог от Ухан Д-р Ли Ванлинг, който най-вероятно се е заразил от безсимптомен пациент с глаукома.

Редактор Ина Димитрова

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4]
Д-р Даскалов: Ето как коронавирусът уврежда очите! беше последно модифицирана от: февруари 11th, 2022 Iliana Angelova
loading...