20 изпитани домашни средства за премахване на брадавици

PRINT
брадавици премахване

Брадавиците са неприятни не само като козметичен дефект. Понякога те са болезнени и създават сериозен дискомфорт. Повечето се причиняват от инфекция с папилома вируси (HPV). Лечението им е трудно, затова пък има изпитани домашни средства, които помагат. Ето преглед на 20-те най-популярни домашни средства за премахване на брадавици. Пояснява се кои действат ефективно, а коио – само подобряват общото състояние на кожата.

1 Алкохол срещу брадавици

Разтвори с високо съдържание на алкохол като водка или дезинфектанти могат да помогнат, тъй като повечето брадавици са причинени от вируси. Въпреки това обаче алкохолът изсушава кожата. Това я прави уязвима за проникването на други инфекциозни причинители. След третиране с алкохол, намажете с някакъв крем мястото, където са брадавиците.

Три рецепти за дезинфектант в домашни условия

2 Алое вера срещу брадавици

Растението алое вера овлажнява кожата и действа противомикробно. То е чудесно домашно средство при много кожни проблеми. При брадавиците използвайте свежи, обелени парчета от алое вера. Може да приложите и сух екстракт, ако нямате пресни листа. Почистете мястото с вода, алкохол или дезинфектант и сложете отгоре листото или екстракта на плътен слой. Отгоре сложете лепенка. Подновявайте превръзката сутрин и вечер в продължение на няколко дни.

7 неща, които да лекуваме с алое вера

3 Ябълков оцет

Киселините в ябълковия оцет могат да действат срещу вируси и да размекнат брадавицата. Така тя накрая може да падне. Напоявате памук с ябълков оцет и го прикрепвате с лепенка или бинт към брадавицата. Сменяте сутрин и вечер, докато постигнете резултат. Може и само да намазвате брадавицата с оцет няколко пъти дневно. Мажете кожата около нея с крем, за да я предпазите от киселината.

11 ползи от ябълковия оцет

4 Бакпулвер

Бакпулвер с малко оцет като паста действа антисептично, потиска възпаленията и се бори с вирусите, които причиняват брадавиците. Нанасяйте пастата два пъти дневно на чиста кожа. Фиксирайте с пластир.

5 Бананови кори срещу брадавици

Сложете бананова кора, малко по-голяма от брадавицата, с вътрешната част върху нея. Отгоре залепвате пластир. Растителните вещества и нишестето в банановата кора облекчават сърбежа и дразненето. Освен това леко размекват брадавицата.

Какво издават цветът и мирисът на урината

6 Уринотерапия

В урината има вещества, които действат дезинфекциращо. Възможно е те наистина да потискат активността на причинителите на брадавиците. Подобен ефект обаче може да се постигне с готови кремове, които съдържат урея или дезинфекциращи вещества. За повечето хора използването на собствена урина за такива цели не е особено приятно.

7 Кожни дезинфектанти

В аптеките вече се продават дезинфекциращи препарати за ръце. Идеята е да ги ползваме при пътуване, когато няма възможност да си мием ръцете толкова често. Може обаче да се опита и ефекта им върху брадавиците, тъй като тези гелове унищожават или намаляват редица вируси, бактерии и гъбички. Все пак внимавайте с използването им продължително време.

8 Пчелен мед

Медът също има лек дезинфекциращ ефект. Освен това омекотява кожата, снабдява я с влага и я прави по-еластична. Процедурата е проста – 3-4 пъти дневно на мястото се маже мед. Покривайте с лепенка, за да не цапа.

Медът – ефективно оръжие срещу гъбички

9 Картофи

Сурови картофи се настъргват, сокът им се изцежда и се нанася върху брадавицата. Още по-лесно става и с налагане на тънък резен картоф. Въпросът е да го закрепите, за да остане на мястото поне няколко часа. Предимството при картофа е, че сокът му няма агресивно действие и не уврежда околната кожа.

10 Помага ли тиксото?

Някои хора твърдят, че използването на тиксо дава ефект. Други поясняват, че дава, но не особено забележимо. Все пак, ако решите да опитате, ето как става – използвайте качествено тиксо. Всеки ден върху брадавицата се залепя малко по-голямо от нея парче.

11 Кокосово масло

На кокосовото масло в последните години се приписват какви ли не качества. Тази мазнина размеква вроговяванията и омекотява кожата. Така спомага за отделяне на брадавицата. Три-четири пъти дневно тя се маже с кокосово масло, като мястото е предварително почистено.

Кокосовото масло неутрализира вируси, гъбички и бактерии

12 Глухарче

Глухарчето или по-точно млякото, което се отделя при откъсване на цвета, има положителен ефект върху брадавиците. Само гледайте да не късате цветята от бордюра край оживени улици. Откъснете цвета и намажете с млякото от стъблото самата брадавица.

13 Растителни масла срещу брадавици

Чаено масло, масло от риган или зехтин повишават собствената защита на кожата, нейното кръвоснабдяване. Действат и антибактериално, затова е логично да се очаква, че биха подобрили състоянието на кожата при брадавици. Избраното масло се нанася на мястото два до четири пъти дневно.

14 Крем с пантенол 

Брадавиците често се получават, когато вирусите проникват в кожата през малки охлузвания или наранявания. Ако кожата успее да заздравее, причинителите няма как да проникнат в нея. В по-леките случаи кремовете с пантенол наистина може да подействат благоприятно, както и да предотвратяват новата поява ва брадавици. Може да се ползват и като защита на кожата наоколо при третиране на брадавицата с по-агресивни средства.

15 Прополис срещу брадавиците

Прополисът има антисептично действие и ефект, подобен на този на антибиотиците. Поне два пъти дневно на мястото се нанася една-две капки от готова или домашно приготвена настойка с прополис. Масажирайте леко, за да попие. Изисква се малко търпение. Мазането с прополис продължава, докато брадавицата завехне. Настойката спокойно може да се приема и вътрешно. Прополисовите капки укрепват имунната система и така намаляват риска от инфекции.

Народни рецепти за настинка и пресипнал глас

16 Рициново масло срещу брадавици

Мазането на брадавицата с рициново масло и кожата около нея води до свиването на неприятното образувание. Накрая то изчезва. Тук също е нужно търпение. Въпреки че ефектът от рициновото масло е доказан в практиката, нужно е да се прилага по-дълго време.

змийско мляко

 

17 Билката змийско мляко (на снимката)

Билката змийско мляко се използва традиционно при брадавици. Използва се тинктура (извлек в алкохол) или пък запарка. Мястото се маже с течността до пълното изчезване на брадавицата.

18 Вазелинът омекотява

Вазелинът няма директен ефект върху брадавиците, но е идеален за защита на кожата при лечение с различни агресивни препарати, например на киселинна основа. Просто нанасяйте дебел слой около самата брадавица.

19 Лимонов сок срещу брадавици

Киселината в лимоновия сок унищожава вирусите и освен това размеква самата брадавица. Ако се прилага твърде дълго обаче, може да увреди околната кожа.

20 Лечение с лук

Лукът може да помогне срещу брадавиците, защото съдържа противомикробни вещества. За целта се реже ситно и сокът му се изцежда, за да го намажете после на засегнатата област. Може да се наложи и директно с резенче лук. Това се прави няколко пъти дневно.

Click to rate this post!
[Total: 46 Average: 2.8]
20 изпитани домашни средства за премахване на брадавици беше последно модифицирана от: септември 8th, 2020 Iliana Angelova
loading...