Болница „Шейново“ обяви безплатни прегледи за миома

PRINT
миома лекарства

Втората кампания за безплатни прегледи на жени, 9 диагностицирани с миомна болест, започна във Втора АГ болница „Шейново“ в София миналата седмица. „Правим го, защото заболяването е често срещано – миоми имат между 40 и 45% от жените. Въпреки това тези пациентки не са добре обгрижени като лечение, тъй като и в колегията все още не са достатъчно известни всички съвременни възможности за терапия“, обяснява д-р Румен Велев, директор на болница „Шейново“.

Миомите представляват доброкачествени тумори на гладката мускулна тъкан на матката. Причините за появата им остават неизяснени. Растежът им зависи от половите хормони и най-често след менопаузата развитието им постепенно спира. Миомната болест обаче се появява във все по-млада възраст и е проблем, когато жената не е раждала. За да не се стига до неспасяемо състояние на матката, миомите трябва да се следят внимателно и да се лекуват.

Целите на кампанията са да се определи подходящото поведение при всяка жена с миоми и пациентките да бъдат информирани и обучени как да живеят с това заболяване. „Искаме да им покажем, че то не е равнозначно на операция на всяка цена. Има доста други варианти, включително лекарствена те-рапия и емболизация на миомните възли“, обяснява д-р Велев. Такава процедура премина жена на 46 г., при която 3 месеца по-късно се отчита отличен резултат с намаляване на миомния възел. Терапията по запълване на кръвоносните съдове, захранващи миомата, със специални микрочастици, бе извършена в Клиниката по кардиология на Александровската болница.

Още сред първите прегледани тези дни в „Шейново“ имало жена, която спешно се нуждаела от медицинска помощ – още едно доказателство, че тези случаи често се занемаряват. 48-годишната пациентка била с голям миомен възел, с неправилни кръвотечения, анемичен синдром. Първо трябва да се спре кървенето и на втория етап да се обмисли какъв тип интервенция е препоръчителна. Повечето пациентки, които не се лекуват или се лекуват неправилно, всъщност не желаят да бъдат оперирани. Това е разбираемо – свързано е с голям стрес, и точно на тях трябва да покажем, че има и други лечебни методи, обяснява д-р Велев.

Кои са типичните по-тежки оплаквания:

  • обилни кръвотечения – менструални или извън тях,
  • болки, с притискане на околните тъкани и органи,
  • голям корем

Те влошават качеството на живота и жената не се чувства добре. Обикновено това става точно в най-активните години и затова адекватното за всяка отделна пациентка поведение е много важно.

Болницата е предвидила един месец за кампанията, но при интерес срокът ще бъде удължен. Прегледите се извършват в кабинет номер 2, където е най-добрият ултразвуков апарат. Неговото качество е изключително важно за диагностиката на миомата. Важно е да се определи къде точно се намира тя спрямо кухината на матката и останалите тъкани. Това ще определи терапевтичното поведение. Миомен възел с големина само 1 см, но растящ в кухината на матката, е достатъчен за изключително тежки менструални кръвотечения. Той пък може да бъде изваден и само с хистероскоп. Тоест без никакъв разрез, стига да е с големина до 3-4 см.

Ако същият възел -1 см, е на повърхността на матката, може с години да остане без симптоми. Сравнително неголемите възли може да се оперират и лапароскопски, докато при миома с размер 25 см на фона на други по-малки няма друг вариант освен отстраняване на матката. Такава жена, на 42 г., бе оперирана в „Шейново“ преди дни. Подобни случаи не са чести.

[Общо: 5    Средно: 4.6/5]
Болница „Шейново“ обяви безплатни прегледи за миома беше последно модифицирана от: януари 30th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *