Безплатно лечение на деца със сколиоза в „Токуда“

PRINT

Български деца с тежка форма на сколиоза (гръбначно изкривяване) ще имат възможност да се възползват безплатно от най-съвременните методи за лечение на болестта. Това ще се случи в рамките на програмата за международно сътрудничество на научната организация Scoliosis Research Society (SRS). В периода 7-11 април проф. д-р Ахмет Аланай от болница „Аджъбадем Маслак“ (Турция) и негови колеги от САЩ ще консултират и оперират у нас деца с тежки гръбначни деформации, при които сериозно е засегнато качеството на живот.

Операциите ще се извършат в столичната МБАЛ „Токуда“, съвместно с екипа на Отделението по ортопедия и травматология. Сколиозата засяга 1-3% от възрастното население по целия свят, включително в България и Турция, посочва проф. д-р Ахмет Аланай. Честотата й не зависи от държава и етнос, но се счита, че има известна генетична обусловеност – например ако майката има сколиоза, вероятността децата й също да развият заболяването се увеличава от 3% на 5-6%. Гръбначните деформации могат да бъдат вродени или да са симптом на друго заболяване – понякога се наблюдават при деца с невромускулни заболявания, като церебрална парализа и полиомиелит. В 80% от случаите обаче става въпрос за идиопатична сколиоза, което означава, че причината за възникването й не е ясна.

Когато е в лека форма, сколиозата представлява по-скоро козметичен проблем, а не заболяване. Но когато изкривяването е по-значително, то може да създаде сериозни проблеми на сърцето, белите дробове и дишането, да причини болка и като цяло да влоши качеството на живот. Ето защо лекарите препоръчват операция, ако деформацията надхвърли 50 градуса в горната част на гръбначния стълб или 40 градуса в долната.
Оперативно лечение за коригиране на сколиоза се прилага от 60-те години на XX в. Тогава обаче лекарите са били изправени пред два проблема: първо, те все още не знаели как да коригират сколиозата и просто се опитвали са спрат развитието й; и второ, оперативната намеса в областта на гръбначния стълб се смятала за особено рискова, защото може да предизвика парализа. Благодарение на съвременните технологии този вид хирургична намеса вече не е толкова рискова – при условие, че се извършва в лечебно заведение, което разполага с необходимото оборудване и опитни хирурзи.

Резултатите са много добри – при най-тежките деформации се постига средно 70% корекция, а при по-рано диагностицираните обикновено е 100%. Неврологичните увреждания по време на операция също са намалели до минимум. „При нас в „Аджъбадем“ съвременна апаратура позволява да се наблюдават всички нерви по време на операция и ако хирурзите предприемат рискован ход, мониторът ни сигнализира да спрем“, обяснява проф. д-р Ахмет Аланай.

Операцията е значително по-сложна, когато деформациите достигат 100-120 градуса. Само преди 10-15 години медицината не можеше да направи нищо за тези пациенти, но сега с възможностите на съвременните технологии за навигация, невромониторинг и др., те също могат да получат оперативно лечение и значително облекчение.

Проф. д-р Ахмет Аланай идва да оперира в България два пъти годишно. Включен е в групата за обучение на българските медици в рамките на програмата на SRS заради богатия си опит си в този вид операции и географската близост с Турция, която улеснява обмяната на опит.

„Изключително съм впечатлен от колегите хирурзи в България. Мисля, че след още няколко посещения, в рамките на 1-2 години, те ще могат да правят и самостоятелно сложните операции“, коментира проф. д-р Ахмет Аланай.

[Общо: 5    Средно: 3.4/5]
Безплатно лечение на деца със сколиоза в „Токуда“ беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *