Безкръвна операция излекува „смъкнат“ бъбрек

PRINT

Лапароскопска безкръвна операция за фиксиране на „смъкнат“ бъбрек през три малки отвора извършиха уролозите в Токуда Болница София. Пациентката бе приета със силни болки и задържане на урина, но вече се възстановява само няколко дни след успешната хирургична намеса. Минимално инвазивната процедура протече с нулева кръвозагуба и е елегантно решение, чрез което бъбрекът е фиксиран в правилна позиция, като са избегнати продължителното възстановяване и възможните рискове от инфекции присъщи за стандартната отворена операция.

„При такива случаи предприемаме най-малко травматичния подход, като пациентката е напълно излекувана, и това не е за сметка на дълго възстановяване“ – разказа д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Токуда. Жената постъпва в Токуда Болница в отделението по Инвазивна гастроентерология със силни болки в корема. След насочване към уролог и направените диагностични уточнения, се установява произходът на болката – бъбречна птоза или „смъкване“ на бъбрека надолу. Поставянето на диагнозата, която се среща по-често при жени, е затруднена, тъй като при ултразвук на т.нар. „плаващ бъбрек“ в легнало положение не се наблюдава отклонение от нормалното му положение.

Спадналият бъбрек прегъва пикочопровода, което води до болки и задържане на урина. При нелекуване, освен болката, могат да настъпят и други неприятни последствия като тежки възпаления и камъни в бъбреците, уринен застой и т.н. Временно облекчение може да бъде поставянето на уретерален стент за определен период, който държи уретера проходим, но при отстраняването му, проблемът се възобновява. Единственото трайно решение е хирургично прикрепване на бъбрека към съседни структури, което го поставя в правилна позиция.

Уролозите на Токуда преценяват, че лапароскопската хирургия е подходящият метод и бъбрекът е фиксиран през три малки отвора посредством високоспециализиран хирургичен текстил. Операцията трае по-малко от час, а пациентката се чувства много добре още на следващия ден.

„Пред и зад бъбрека създадохме два малки тунела, през които се прокара тънка лента. С нейна помощ разположеният ниско бъбрек се „окачи“ сигурно и без да се застрашава целостта или функцията му“ – обяснява д-р Давидов. Изборът на най-щадящи и ефективни методи в хирургията е рутина за Урологията в японската болница. Лапароскопската хирургия е силно застъпена в разнообразни случаи, като усложненията и болничният престой са сведени до минимум.

[Общо: 5    Средно: 3.8/5]
Безкръвна операция излекува „смъкнат“ бъбрек беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *