4 усещания в краката, които са сигнал за повишена кръвна захар

PRINT
изтръпване на краката

Диабет тип 2 е свързан с нарушената обмяна на инсулин. Когато инсулинът не се обработва правилно, нивата на кръвната захар в тялото се покачват, като в определени моменти стойностите може да са доста високи. Трайно повишената висока кръвна захар може да причини различни усложнения, много от които са свързани с увреждане на нервите. За съжаление, при много хора този процес вече се е развил още преди да получат диагнозата диабет.

Когато високата кръвна захар уврежда нервите в крайниците на тялото (ръце, крака и стъпала), това се нарича периферна диабетна невропатияСпоред Американския колеж по хирургии на стъпалата и глезените, има четири усещания в стъпалата, които могат да сигнализират за увреждане на кръвната захар на нервите.

Диабетно стъпало – как се променят съдовете

Ето основните симптоми при висока кръвна захар:

  • Изтръпване или мравучкане;
  • Боцкане;
  • Остра болка;
  • Парене на краката.

Как да предотвратим проблеми с диабетно стъпало

Внимателното оглеждане на стъпалата, редовните прегледи са важни за намаляване на вероятността от развитие на сериозни усложнения – инфекции и гангрена, които биха наложили ампутация на пръсти или дори цялото стъпало.

Модерни методи спасяват от ампутация при диабетно стъпало

„Важно е хората с диабет да проверяват редовно краката си, тъй като увреждането на нервите и нарушенията на кръвообращението, причинени от диабета, са причина те да не усещат болката като здравите хора (невропатия). От друга страна дори малките ранички заздравяват по-бавна“, казват британски експертни пред Diabetes.co.uk.

Всекидневната проверка на стъпалата означава, че всяко, дори миниатюрно нараняване следва да бъде лекувано незабавно, за да не се стига до сериозна инфекция. Най-добре е да се консултирате със съдов хирург или подиатър (специалист по проблемите на ходилата) – тези лекари са най-компетентни по такива проблеми.

Дори леко одраскване или напукана кожа крият риск

При диабетиците дори леки одрасквания или рани от напуквания поради много суха кожа може да се инфектират и прераснат в сериозен риск за здравето. Неудобните обувки, които водят до мазоли и протриване на кожата, също са потенциален проблем. Ако не можете сами да огледате добре стъпалата си, помолете някой да ви помогне за това.

Диабетното стъпало – профилактика и грижи

Разбира се, първо може да потърсите помощ от вашия личен лекар, ако забележите мехури или наранявания, които не заздравяват бързо.

Трябва също спешно да се консултирате с лекар, ако:

  • Забелязвате пукнатини по кожата на стъпалото или рана, дори съвсем малка.
  • Кожата на част или на цялото стъпало променя цвета си и става по-червена, по-синя, по-бледа или по-тъмна.
  • Забелязвате допълнително подуване на стъпалото или крака, където има мехур или нараняване.
  • Зачервяване или подуване около раничката или на мястото, за което преди това сте били предупредени да потърсите помощ незабавно.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 3    Средно: 2/5]
4 усещания в краката, които са сигнал за повишена кръвна захар беше последно модифицирана от: август 16th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *