четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУникална протеза „расте” с крака на дете с остеосарком

Уникална протеза „расте” с крака на дете с остеосарком

Уникална протеза-имплант, която расте заедно със ставата, поставиха ортопеди на 10-годишно момче, което страда от остеосарком – костен тумор. Той е един от най-агресивните, поясни доц. Любен Стоков, началник на клиниката по онкоортопедия в специализираната болница „Проф. Бойчев“ в кв. Горна Баня, София. Подобна протеза се слага за втори път в България. Причината е, че е много скъпа – струва 85 000 лв. Семейството на Иван не можело да си позволи такава сума, затова парите дава фондът за лечение на деца към здравното министерство.

Момчето усетило подуване на бедрото и болка, когато с майка си потърсили лекарска помощ родния Първомай, Пловдивско. Остеосаркомът се среща често в детската възраст, каза д-р Кирил Патриков, един от екипа, извършил операцията. Пикът на заболяването е при 25-годишните. Туморът е много агресивен, разрушава костта само за няколко седмици след появата на болката. При Иван се наложило да изрежат около 20 см от 32 см бедро. С една операция отстранили злокачественото образувание и поставили протезата. Всичко продължило около 5 часа. Първо приложихме химиотерапия, детето се повлия добре, обясни д-р Патриков. Туморът бил некрозирал и по-лесен за отстраняване.

Без модерната протеза преди ортопедите били принудени да фиксират остатъка от костта с пирони, или още по-лошо – да ампутират крайника. Сега устройството се поставя на мястото на липсващата става. „Растежът“ се активира с външен предавател. Той изпраща сигнал към моторче, вградено в импланта, и то го удължава с желания размер. Протезата е на водеща немска фирма, изработва се за конкретния пациент.

Тя позволява на детето да използва пълноценно оперирания крак – ще може да стъпва и да ходи с него, поясни д-р Патриков.

Целият екип на онкоортопедията в Горна баня е много благодарен на фонда за лечение на деца, който подпомагал наистина нуждаещи се малки пациенти да получат помощ у нас. Подобни протези могат да се използват и при други тумори, които налагат изрязване на част от костта.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -