четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИгра на въздух пази децата от късогледство

Игра на въздух пази децата от късогледство

Децата, които редовно играят на чист въздух, страдат по-рядко от късогледство. Този извод направи Кети Уилямс от Бристолския университет. Тя смята, че слънчевата светлина е тази, която влияе положително на зрението. Няма значение физическата активност на детето, наследствените болести или времето, през което то чете книги, станало ясно от анкетите на 7000 деца.

Те били изследвани за късогледство на 7, 10, 11, 12 и 15 г. Учените наблюдавали физическата активност на децата в течение на една седмица.

Вероятността децата, които редовно прекарват много време навън на 8-9 години, да страдат от късогледство на 15 г. пада наполовина. Нивото на физическа активност на 11 г. вече не оказвала такова голямо влияние. Сега учените искат да изяснят колко време трябва да се разхождат малките, за да бъдат очите защитени. Предвиждат допълнителни проучвания, за да се разбере как точно работи защитният механизъм и на коя възраст той функионира с пълна сила.

Иначе в наши дни късогледите деца и възрастни постоянно се увеличават. По-рано учените също констатирали при различни проучвания, че малчуганите, които играят повече на улицата, носят по-рядко очила. Тогава обаче не успели да изяснят дали само пребиваването на чист въздух има значение или играе роля и физическата активност.

Проучването е публикувано в научното списание Investigative Ophthalmology & Visual Science.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -