петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКафето - лекарство за черния дроб

Кафето – лекарство за черния дроб

Кафето, дори това без кофеин, помага на черния дроб. В предишни проучвания е ставало ясно, че кафето намалява риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, както и неалкохолна стеатоза, цироза и рак на черния дроб.

Наскоро учените установиха, че консумацията на кафе, дори на безкофеиново, помага за намаляване на нивото на анормалните чернодробни ензими, съобщава Zee News. Очевидно не само кофеинът, но и някои други химични съединения в кафето оказват положително влияние на черния дроб.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кафето забавя хормоните на щитовидната жлеза 
Кафето с още една полза – чисти токсините в клетките 
Шум в ушите? Изпийте чаша кафе
Кафе с кофеин подобрява оросяването

В проучване, проведено от американския Национален раков център участвали 27 793 души на възраст 20 г. Учените събрали данни колко кафе са изпили участниците в продължение на 24 часа. След това измерили няколко маркери за чернодробна функция в кръвта. Това били аланин аминотрансфераза (ALT), аспартат аминотрансфераза (AST), алкална фосфатаза (ALP) и гама глутамил трансаминазите (GGT).

При участниците, които пиели три чаши кафе на ден или повече, нивата на лошите показатели ALT, AST, ALP и GGT били по-ниски в сравнение с тези, които не пиели кафе. Ниските нива са били установени и при доброволците, които консумирали само безкофеиново кафе. Сега учените искат да разберат кои вещества в кафето са толкова полезни за здравето.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -