петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЗа ХОББ са виновни не само цигарите, има и ген

За ХОББ са виновни не само цигарите, има и ген

За хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) традиционно са обвинявани цигарите. От германското дружество по пулмология и дихателна медицина обаче съобщават, че причината може да е свързана са фамилна обремененост. Много хора били носители на дефектен ген, без да знаят за това. Експертите препоръчват на пациенти с ХОББ да се подложат на прост кръвен тест. В случай, че при тях се открие въпросният ген, лечението им може да бъде допълнително съобразено с това и така да се подобри крайният резултат.

Генетичният дефект се проявява главно чрез липсата на ензима алфа-1-антитрипсин, който по принцип потиска друг ензим – левкоцитна еластаза. Липсва ли блокерът, вторият ензим разгражда по-интензивно еластичната тъкан в тялото. От това страдат белодробните алвеоли, те са атакувани и разрушавани, но също бронхите и околните кръвоносни съдове търпят щети. Така дори без да вдишва цигарен дим, човек може да се разболее от ХОББ.

Много от хората, носители на дефектния ген, се оплакват от симптоми като кашлица, храчки и задушаване при физическо натоварване в сравнително млада възраст – още между 30 и 40 г. „Ако освен това те пушат, белодробният емфизем се развива още по-бързо. Тогава ХОББ напредва с 10-20 г. по-рано“, пояснява Дитер Кьолер от дружеството по пулмология.

Прост кръвен тест при лекаря може да потвърди първите подозрения за наличие на генен дефект. Сигурност дава по-точният генетичен анализ. Докаже ли се, че това е причината за ХОББ, в Германия пациентите получават допълнителна терапия, която доставя на организма липсващия протеин. Все пак от германското дружество подчертават, че липсата на алфа-1-антитрипсин е рядко заболяване, което се среща с честота от 5 на 10 000 болни от ХОББ. Пушенето си оставало основната причина за болестта.

Свързани теми: Задъхвате ли се по стълбите, проверете се за ХОББ

Лекуваш ли ХОББ, без да спреш цигарите, рискуваш да си инвалид

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -