петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЕвтин кръвен тест открива артрита 10 г. преди симптомите

Евтин кръвен тест открива артрита 10 г. преди симптомите

Артритът може да се диагностицира доста преди проявата на първите симптоми. В това са убедени експертите от Университета на Уоруик, които създали уникален и евтин кръвен тест. Според тях остеоартритът или по-точно първите опасни промени може да се откриват около 10 години преди поставяне на диагнозата по обичайния начин. Като се има предвид, че понякога, за да се забавят разрушителните процеси е достатъчно да отслабнете, новият тест може да промени живота на стотици хора, съобщава The Daily Mail.

Остеоартритът е основната причина за разграждане на хрущял. Не съществува специфичен тест за това заболяване. Обикновено го диагностицират късно, когато вече процесът е напреднал, а на пациента може да се предложи само операция. Затова сега новият кръвен тест дава надежда. С негова помощ се установява концентрацията на двете съединения кръвта. Нивата им се увеличават при пациенти с остеоартрит, а при здравите са нормални. Според учените диагнозата е доста точна (тестът може да открие ранен стадий на болестта при 22-ма от 30 пациенти).

За анализа е необходима само една капка кръв. Самото изследване отнема по-малко пари и време, отколкото например ако пациентът си направи ядрено-магнитен томограф. Кръвният тест може също така да покаже, колко бързо се ще се развива заболяването в конкретния случай и какви лекарства ще помогнат най-добре.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -