петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияЛекарства за диабет спират алцхаймер

Лекарства за диабет спират алцхаймер

Лекарства, които помагат при диабет тип 2, може да повлияят положително и пациенти с алцхаймер, като помогнат за възстановяване на спомените, установява британско проучване. Известно е, че лираглутид и ликсиенатид действат, като стимулират производството на инсулин и понижават кръвната захар. Позволяват на храната да мине по-бавно през стомашно-чревния тракт, пише британският в. „Телеграф“.

Учени от Университета на Ълстър и Ланкасър показаха, че всекидневни инжекции с лекарствата в продължение на 10 седмици намалява нивата на амилоидните отлагания в мозъка, подобрява паметта и способността на болните да разпознават предметите. На пазара сега има само препарати, които намаляват симптомите, проявите на заболяването. Тестваните лекарства могат да бъдат първото същинско лечение на деменцията, твърдят експертите. Учени по-рано са заявявали, че инсулинът е в състояние да предпази мозъка. Ново проучване показва, че той също така възстановява увредените неврони.

Първите опити са били извършени върху животни, но след като се оказали особено успешни, сега предстоят клинични изпитвания на лираглутид при хора. Резултатите се очаква да бъдат обявени през следващата година. Тъй като лекарството вече е одобрено за употреба при хора, макар и с други индикации, това значително ще улесни лицензирането му и за алцхаймер. Очаква се то да бъде на разположение на пациентите до 5-10 години.

Източник: The Telegraph

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -