Реклама
Начало Изследвания Създадоха ракова стволова клетка от дебело черво

Създадоха ракова стволова клетка от дебело черво

0
Реклама

Група японски учени, оглавявана от Такаши Аои от университета на Кобе и Нобу Ошима от Центъра за приложни изследвания на iPS-клетки към университета на Киото, обнародваха резултатите от експерименти, по време на които те за пръв път в света са култивирали ракови стволови клетки на дебелото черво, предаде РИА „Новости“.

Използвана е технологията за създаване на изкуствени стволови iPS-клетки

Учените са получили по изкуствен начин ракови клетки от ракова клетка на дебелото черво на човек, като са използвали технологията за създаване на изкуствени стволови iPS-клетки. Индуцираните плурипотентни (многофункционални) стволови клетки, които могат да се превръщат в клетки на всеки орган, се култивират от клетки на кожата на човека с помощта на промяна на определени гени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Тридневен глад рестартира имунната система
Киселина превръща обикновените клетки в стволови
Суперкоктейл унищожава рака на 100% 
Отгледаха тъкан на сърце от стволови клетки на кожата

Технологията е изобретена от проф. Шиния Яманака от университета на Киото през 2006 година, за което бе удостоен с Нобелова награда през 2012 година. Учените са имплантирали в ракова клетка на дебелото черво на човека гените ОСТЗ/4, SOX2 и KLF4 и след 10 дни са получили от нея клетки, 5% от които са се превърнали в ракови. Последващи изследвания с мишки са потвърдили, че след имплантирането на тези клетки в дебелото черво са се развили злокачествени тумори при гризачите.

Реклама

Изследването на механизма на бързия растеж на раковите клетки и способността им да се възпроизвеждат се забавя от това, че досега беше много трудно да се изолират живи онкологични стволови клетки, които да бъдат проучени. Според учените раковите стволови клетки са отговорни за бързата регенерация и за нарастването на злокачествените тумори.

Възможността те да бъдат произвеждани по изкуствен начин открива големи шансове за изучаването им. След време това ще помогне и за разработването на лекарства за лечение на рака. Откритието на японските учени може да доведе до обрат в онкологията. Ако специалистите се научат как да контролират раковите стволови клетки, ракът няма да се развива.

Реклама

Exit mobile version