Реклама
Начало Изследвания Откриха молекула – лекува диабета

Откриха молекула – лекува диабета

0
диабет кръвна захар
Реклама

Учени от Изследователския център „Лавал“ в Квебек и Института по хранене откриха молекула, която може да се използва за лечение на инсулинова резистентност и диабет тип 2, предаде Eurek Alert. Тя е производно на популярните в диететиката омега-3 мастни киселини.

Ефектът от нея е подобен на физическата активност по отношение регулирането на кръвната захар. Вече е известно, че омега-3 спомага за увеличаване на чувствителността към инсулина, въпреки че храните, които я съдържат, са мазни. Този ефект се свързва с биоактивния липид протектин D1. Проучването сега разкри друг подобен елемент – протектин DX ( PDX ). Това води до производството и освобождаването на интерлевкин – 6 в мускулните клетки. Същото нещо обикновено се случва по време на тренировка. Въпреки това PDX не може да се счита за заместител на тренировките.

Намиращият се в кръвта интерлевкин-6 контролира захарта по два начина: подава знак на черния дроб да намали производството на глюкоза, като паралелно с това кара мускулите да поглъщат повече захари. Учените използвали опитни мишки, които нямали ген за интерлевкин-6. В резултат PDX сам по себе си нямал ефект върху кръвната захар. Едновременно с това тестове при гризачи с диабет разкри, че молекулата значително повишавала чувствителността към инсулина. Учените се надяват влиянието му скоро да се изследва и при хората. Това ще помогне да се открият рецепторите, чрез които работи въпросният протектин.

Реклама

Източник: Eurek Alert

Реклама

Exit mobile version