Реклама
Начало Изследвания Нов метод при тромбози на сънната артерия в „Св. Екатерина“

Нов метод при тромбози на сънната артерия в „Св. Екатерина“

0
хирургия
Реклама

Иновативен метод – хирургично отстраняване на тромбози на сънните артерии, спасява пациенти от инсулт, съобщиха от Университетската болница „Света Екатерина“. Острите тромбози са следствие от разкъсване на каротидната плака при пациенти с високостепенна стеноза. Те са заплаха човек да получи тромбемболия на мозъка.

В 30% от случаите острата тромбоза за вътрешните сънни артерии приключва с инсулт, а в 5% пациентите са застрашени да получат повторно мозъчен удар, ако заболяването не се открие навреме, обясняват съдовите хирурзи. Преди няколко години оперирането на тромбозирали сънни артерии беше отричано от водещи специалисти. Тези интервенции обаче вече са признати като единствените, които със сигурност спасяват пациентите със запушени напълно сънни артерии.Това е от особена важност за хората, на които лекарствата вече не помагат.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Добавки с витамините В пазят от инсулт
Ултразвукът може и да лекува артериите – разбива мини тромби
Проста рецепта с домати пази от инсулт

Инсултът е третата водеща причина за смърт в развитите страни, той е водеща причина за смъртността и у нас. За неговото предотвратяване от основно значението е лечението на т.нар. каротидна атеросклероза, причинена от изменения в сънната (каротидната) артерия. Затова заболяванията й и нейното оперативно лечение са едни от най-проучваните оперативни интервенции в съдовата хирургия във всички реномирани кардиологични клиники по света.

Реклама

Всяка година у нас инсултът покосява около 40 000 души. Диагнозата е трета като причина за преждевременната смъртност в нашата страна. Над 120 000 са инвалидите в резултат на такъв удар, голяма част от тях не могат да се обслужват сами и се нуждаят от придружител. Над 90 000 души годишно преживяват преходни нарушения на мозъчното кръвообращение и над 50% от тях в следващата една или две години ще получат истински инсулт с инвалидизиране или смърт, предупреждават специалистите.
За да не се стигне дотам, е необходимо засегнатите от сърдечносъдови заболявания, особено от хипертония, да правят профилактични прегледи ежегодно, припомнят лекарите.

Реклама

Exit mobile version