четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРазгадаха защо алцайхмер протича много различно

Разгадаха защо алцайхмер протича много различно

На медицината в момента й е трудно да предскаже как точно ще протече едно заболяване от алцайхаймер. Сега учените смятат, че са намерили обяснение защо клиничната картина при всеки пациент е различна, а разработването на нови лекарства – толкова трудно. Известно е, че има поне два различни вида болестотворни протеини, т.нар. приони.

За откритието им авторът – проф. Стенли Прусинер от Университета на Калифорния получава Нобеловата награда за медицина през 1997 г. Резултатите ни могат да помогнат да разберем по-добре възникването на болестта на молекулярно ниво и да бъдат разработени медикаменти срещу бета-амилоидните приони, съобщават сега учените.

Бета-амилоидите са протеини, които нормално се образуват при обмяната на веществата, обикновено обаче се разграждат. Болестно променените бета-амилоиди се отлагат в големи количества в мозъка и разрушават нервните клетки. При това те действат заразно – болестните промени може да се пренесат на здрави бета-амилоиди, подчертават учените.

Аспиринът може да е полезен при алцхаймер

За да анализират процесите при алцхаймерр, те създали изкуствени бета-амилоиди, които се състоят от 40 или 42 аминокиселини. Инжектирали ги в мозъка на мишки с променени гени, които са отговорни за деменцията при човека. На практика се получили различни видове плака – бета-амилоидите-40 създали дълги, а бета-амилоидите-42 – къси влакна.

Във втори опит учените тествали мозъчни проби от пациенти, които са починали от различни наследствени варианти на алцхаймер – т.нар. арктически мутации и шведската мутация. Получени от тях субстанции също били инжектирани на мишки. При гризачите се развили различни форми на болестта.

Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

Според учените именно различията между бета-амилоидните варианти може да са причина за неуспешните опити алцхаймер да се третира с моноклонални антитела. Друга причина е, че вероятно те се дават като терапия, когато болестта вече е напреднала.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -