Реклама
Начало Изследвания Имунната система действа по необичаен начин при стрес

Имунната система действа по необичаен начин при стрес

0
стрес натоварване
Реклама

В условията на продължителен стрес имунните клетки – моноцитите, предизвикат симптоми на тревожност. Това са показали експерименти с мишки, които обясняват защо стресът често води до промени в настроението, а също и как да се справим с този проблем. Университетът в Охайо обяснява, че в тялото работи двупосочна комуникация между централната нервна система и периферията, която се отразява на поведението.

Когато поради травма или инфекция имунните клетки се привлечени в увредената зона, то при стрес моноцитите са насочват от костния мозък към централната нервна система. Те предизвикват там възбуда и дават симптоми на тревожност, без да нанасят никакви вреди на тъканите. Моноцитите обкръжават съдовете и проникват в областите на мозъка, свързани със страха и безпокойството като префронталния кортекс, амигдалата и хипокампуса.
В хода на експеримента гризачи са подложени на стрес, свързан с т. нар. социално поражение (в клетка били затваряни много активни мъжкари). Животните се подчинявали, но страдали от тревожност. Колкото по-често животните били изправяни пред социално поражение, толкова по-голяма била тревогата им.

Между другото, вече е доказано, че мозъчните клетки – микроглиите, които са на първата линия на имунната защита, се активират от продължителен стрес и са частично отговорни за сигналите към моноцитите и тяхното придвижване от костния към главния мозък.

Реклама

Exit mobile version