Реклама
Начало Изследвания Хормоните са виновни за пристъпите на остър глад

Хормоните са виновни за пристъпите на остър глад

0
диета за отслабване високо кръвно
Реклама

Често се говори за обмяната на веществата като една от основните предпоставки за стройна фигура. За добрия метаболизъм значение имат редица хормони, които участват в събуждането и потушаването на чувството за глад, за подаването на сигнал за активиране на разграждането на храната. За някои от тях се знае малко, а за други учените вярват, че скоро ще бъдат прилагани като лекарства срещу излишните килограми.  За напълняването, разбира се, огромно значение има и храната. Понякога обаче нещата са по-сложни – заболявания, медикаменти или други обстоятелства провокират пристъпи на глад. Ето защо експертите вярват, че хормони, които обуздават апетита за нездравословни храни, ще бъдат главните оръжия в битката с наднорменото тегло, пише немското списание Focus. Вниманието е насочено най-вече към хормоните грелин и лептин, въпреки че резултатите от проучванията досега са противоречиви.

Грелин се образува в лигавицата на стомаха и стимулира апетита

Когато сме гладни, нивото му се покачва, а при засищане пада. Липсата на сън стимулира отделянето на грелин и по този начин, предполага се, допринася за натрупването на наднормено тегло. Опити с животни показват, че хормонът действа като антидепресант и потиска страха. В същото време обаче провокира апетита и по този начин ни тласка към трупане на килограми.

Лептин е хормонът, който образува мастните клетки

Той регулира обмяната на мазнините и потиска усещането за глад. На теория би могъл да се използва за регулатор на апетита. На практика обаче много затлъстели хора имат високи нива на лептин в кръвта. Така се изяснило, че при тях става дума за резистентност към хормона на ситостта. При други хора обаче лептин би могъл да помогне. Този хормон може да има и друго приложение – при животни той се оказал по-добър от инсулина при диабет тип 1 (автоимунен).

Реклама

Хормоните на обмяната на веществата почти винаги играят като „противници“, регулират се взаимно или играят в комбина на различни места в организма. Ето например два малко известни хормона за добро храносмилане. Секретин в тънкото черво стимулира образуването на жлъчка. Гастрин се образува в стомашната лигавица и управлява подвижността на стомаха, подкрепя образуването на киселини в стомаха и управлява отделянето на жлъчен сок и секрет от панкреаса.

Източник: Focus.de

Реклама

Exit mobile version