четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПроста формула разкрива риска за бъбреците

Проста формула разкрива риска за бъбреците

Съществуват прости формули, с чиято помощ може да се изчисли какъв е рискът за бъбреците. Необходимо е да се знаят стойностите на креатинина, които се установяват с лесно и евтино лабораторно изследване на венозна кръв. Креатининът се съотнася към пола, възрастта и расата на пациентите.

Включването на расата е заради някои различия – например тъмнокожите имат повече мускулна маса. Затова при тях получената стойност може да е около 20% по-висока. Резултатът показва скоростта на гломерулната филтрация (eGFR) – тоест способността на бъбреците да пречистват.

Когато стойността eGFR слезе под 60 мл/мин/1,73м2 означава, че при този човек има риск, затова след 3 месеца изследването се повтаря. Получат ли се същите стойности, то той трябва да бъде изпратен при специалист. Там ще разпитат пациента за съществуващи заболявания в рода, за съпътстващи хронични болести. Може да се открие например хипертония, за която той досега не е знаел. Тогава за нея ще бъде назначена терапия и след определен период отново се прави контролен преглед. Ако резултатът е близък до този на здравите хора, след 1 г. се прави ново изследване. По-драматична е ситуацията, ако показателят е под 30 мл/мин/1,73м2, тогава увредата е по-близка и по-голяма. Диализата е неизбежна при резултат под 15 мл/мин/1,73м2. Целта не е да се подплашат хората, а да се насочат за преглед навреме. Хубаво е в рамките на 6 месеца да се открие причината за променените стойности.

Кретининът влиза в основния пакет изследвания по здравна каса, но в България се назначава по-малко в сравнение с холестерола например. Той е един от остатъчните азотни продукти в кръвта заедно с уреята и пикочната киселина. Ако бъбреците не функционират добре, тоест не успяват да пречистват добре кръвта, тези показатели се увеличават. Когато повишаването на креатинина стане осезаемо, възможно е до 50% от функционалността на бъбреците да е загубена. По думите на експертите оценката на риска по формулата е лесна и евтина. Необходимо е само едно единствено изследване и изчисления, които компютърът прави. В лабораториите обаче по правило отчитат само резултата. Сметките се правели по-скоро на доброволни начала от медиците.

Известно е, че около 750 000 българи имат една или друга форма на хронично бъбречно заболяване. Проблемът е, че много от тях не подозират за това, а диагнозата се поставя, едва когато вече са настъпили необратими увреждания на важния орган. Това е коварното при този вид хронични болести – симптоми липсват, а появят ли се, обикновено само няколко месеца делят пациента от диализата. Ако в рода е имало болни,  човек трябва да си прави изследвания по-рано, за да се хване рано евентуалната проява на заболяване. Колкото по-рано започне една терапия, толкова по-успешен ще е резултатът.

Формулата сама по себе си не поставя диагноза. Най-общо специалистите говорят за бъбречна увреда, а не за заболяване, защото първата цел е да се отсее кои хора са застрашени, а точната диагноза се поставя вече на прегледа при специалист. Само от изчисленията не става ясно дали пациентът има глумерулонефрит, бъбречна нефропатия или нещо друго, но е сериозен индикатор за функцията на бъбреците.

Лекарят препоръчва хора, които някога са имали камъни в бъбреците, да правят периодично изследване на креатинина и да изчисляват риска си по формулата. Бъбречно-каменната болест е една от най-разпространените, макар че пациентите с нея не стигат задължително до сериозно влошаване. Дори при големи камъни бъбречната функция може да е запазена. Може обаче да се получи застой на урината или изтъняване на бъбрека, затова от време на време е добре такива пациенти да се съветват със специалист.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -