четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноБритански учен станал баща на 600 деца

Британски учен станал баща на 600 деца

Британски учен станал баща на 600 деца, след като основал донорска банка за сперма, която обещавала материал от интелектуалци, пише в. „Дейли телеграф“. Биологът Бертолд Виснер дарявал сперма на жени от средната и висшата класа, чиито съпрузи страдали от безплодие. Съпругата му Мари Бартон, с която водели бизнеса, по-късно унищожила медицинските записи, така че днес трудно може да се разбере какви са точно кръвните връзки на семейството. Клиниката се намирала в Портланд Плейс, Лондон.

Смята се, че двамата съпрузи са помогнали да се родят около 1500 бебета.

Истината излиза днес наяве благодарение на разследване, проведено от двама мъже, заченати по метода ин витро. Единият от тях – Дейвид Голанц, адвокат, е биологичен син на Виснер. Биологът дарявал собствен материал от 1940 до към 1960 г. Две трети от дарените на банката сперматозоиди през този период били на британския учен. Така Голанц изчислил, че неговият биологичен татко има между 300 и 600 деца. През 1965 г., когато бил на 12 г., бъдещият адвокат разбрал, че е заченат с дарена сперма. По-късно Голанц се заел с проучвания и успял да открие 11 от неговите полубратя и полусестри. Сред тях бил документалистът Бари Стивънс, който също подпомогнал разследването. Необичайната семейна история поражда смесени чувства у мен, признава Голанц. „По-скоро ми е некомфортно, тъй като изкуственото осеменяване първоначално е било развито за приложение при говедата. Не ми харесва мисълта, че съм бил „развъждан“, коментира той. От друга страна, срещите с неговите полубратя и сестри било много обогатяващо преживяване.

В САЩ има и още един любопитен случай – 36-годишният Трент Арсенол призна, че е станал баща на 14 деца, въпреки че е девствен. Той дарявал сперма на семейства с репродуктивни проблеми. Мъжът живее в Силиконовата долина, Калифорния. Пред сайта „Хъфингтон пост“ той заявява, че помага на хора със затруднения, а на прави бизнес от това. Създадох безплатна онлайн банка за сперма, за да помогна на бездетните двойки в ситуации, в които единствената друга алтернатива би била секс с непознат, твърди Арсенол и добавя, че той може би ще остане един от малкото 40-годишни девственици в света, но пък ще има десетки деца.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -