Всяко девето бебе вече е недоносено

PRINT
alt

Доц. Д-р Мая Кръстева е завеждаща на отделението по неонатология в клиниката по акушерство и гинекология в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив. Завършила е медицина в пловдивския Медицински университет, където сега е преподавател. Работи като микропедиатър в клиниката от 1981 г.

– Доц. Кръстева, увеличава ли се броят на недоносените деца у нас и какви са причините за това?

– Да, увеличават се, но в сравнение с последната декада и вече техният брой е 11,5-12 процента от всички родени деца.

– По-важното е, че заедно с това се промени и структурата на недоносеността, като се увеличи преимуществено броят на деца с тегло под 1 500 грама. Недоносеността в България е повече от 2 пъти по-висока в сравнение с тази на другите европейски страни. За миналата година в отделението по неонатология в Университетска болница са преминали 270 бебета, а за първото тримесечие са около 60 от приблизително 450 родени. С разрешение на ръководството секторът беше разширен, защото там се приемат не само недоносените деца, но и с различни патологии след раждането.

– Колко тежеше най-малкият пациент?

– 570 грама.

– И оживя ли?

– Да, но има случаи, когато въпреки нашите усилия не успяваме да спасим децата, защото в медицината всеки пациент е индивидуалност, дори да е дошъл на бял свят току що. Но искам да отбележа и друго, че децата, родени с толкова ниско тегло си остават рискови, отглеждат се по-трудно и изискват много грижи от страна на родителите.

– Само ин витрото ли е причина за раждането на повече недоносени бебета?

– Не, в никакъв случай! Ин витрото е една от сериозните причина за ранните и преждевременни раждания, защото често жените носят в утробата си 2 или 3 плода. Но има и други фактори – наблюдението на майките по време на бременността, прекарани инфекции, социалната среда, в която живеят. Възрастта на жените е от значение – някои представителки на малцинствата са прекалено малки – на 13-14 години, но има и други, които забременяват след 35-40 г. Пациентките се прегледат много често с ехограф, а се пренебрегват изследвания на вагиналния секрет, дори не се отчита общото им състояние.

– По икономически причини и заради високата безработица жените, които работят във вредна среда, не се извеждат от нея, а това е рисково и се стига до нежелани последици.

– Получихте дарение от медицинска апаратура, което включва съдържа кувьоз, монитор, перфузор, електрокардиограф и ехограф,и казахте, че идва много навреме.

– Да, така е, защото само за два дни в отделението се родиха три двойки близнаци. Всички деца имат нужда от помощ, защото част от бебетата са между 1500-1700 грама, а две са и с по-ниско тегло. Така че новата техника веднага влезе в действие.

Свързани теми: Светлината важна за очите на нероденото бебе

Над 700 бактерии в майчиното мляко, полезни са

Разкриват неонатология в Първа АГ „Света София“

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Всяко девето бебе вече е недоносено беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *